Nagyvilág

Franciaország népszavazhat, hogy kilép-e az EU-ból

Marine Le Pen (marine le pen, )
Marine Le Pen (marine le pen, )

Marine Le Pen legalábbis ezt szeretné.

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke népszavazást rendezne, hogy Franciaország kilépjen-e az EU-ból. De csak akkor, megnyerné a két év múlva esedékes elnökválasztást.

A pártelnök a Mega görög tévének nyilatkozva mondta ezt kedden. “Az az elgondolásom, hogy megmondom a franciáknak, ha engem választanak meg 2017-ben, hat hónappal később népszavazás lesz” – közölte Marine Le Pen.

“Az Európai Unió halott, a mi gazdaságunk, szociális jóléti rendszerünk és identitásunk halála (az EU)” – mondta. Arra szólította fel Görögországot, hogy kezdjen tárgyalásokat az euróövezetből való kilépésről ahelyett, hogy teljesítené a hitelezők és Brüsszel követeléseit. Üdvözölte a radikális baloldali Sziriza párt januári választási győzelmét.

“Görögország számára az egyetlen megoldás a tárgyalás az euróból való szervezett kilépésről” – mondta. Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Front minden idők legjobb eredményét érte el a vasárnapi helyhatósági választáson, a szavazatok 25,97 százalékával a harmadik lett a pártok szerinti bontásban.

Nem sikerült viszont a legerősebb francia politikai erővé válnia, jóllehet a felmérésekben 30 százalékkal az élre várták. Az első helyen a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobbközép Népi Mozgalom Uniója nyerte a szavazatok 29,4 százalékával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik