Nagyvilág

Nem vállalja a harmadik miniszterelnöki ciklust David Cameron

A konzervatív brit miniszterelnök 2020-ban nem akar indulni a választáson. David Cameron Teheresa Mayt, Boris Johnsont és George Osborne-t jelölte meg lehetséges utódként.

Friss vezetésre van szüksége a brit konzervatív pártnak David Cameron jelenlegi miniszterelnök, illetve miniszterelnök-jelölt szerint, ezért nem tervezi, hogy 2020-ban jelölt lesz – írja a Guardian. Szerinte nagyszerű új emberek vannak a Toryk között, mint Theresa May belügyminiszter, George Osborne pénzügyminiszter, vagy Boris Johnson londoni polgármester.

A bejelentés zavart okozott a brit konzervatívok között: a sajtó is arról találgat, hogy miért volt erre szükség pár héttel a brit választások előtt. Sokak szerint Cameron ezzel vesztett a tekintélyéből, mások szerint viszont egy egyenes kérdésre nyílt és őszinte választ adott. A Munkáspárt szerint arrogáns volt a kijelentés, mivel Cameron biztosra vette benne, hogy idén megválasztják.

Boris Johnson, London polgármestere viccel ütötte el a dolgot: szerinte az is lehet, hogy a konzervatívok új vezetője még meg sem született. „A gyerekek manapság gyorsan nőnek” – mondta. A Guardian cikke szerint Cameron bizalmas körben többször viccelt azzal, hogy még azelőtt ki akar szállni, mielőtt „megőrülne”, mint néhány elődje a harmadik ciklusban – ezzel valószínűleg Margaret Thatcher konzervatív és Tony Blair munkáspárti miniszterelnökre célozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik