Nagyvilág

Netanjahu bocsánatot kért az araboktól

benjamin netanjahu (benjamin netanjahu, )
benjamin netanjahu (benjamin netanjahu, )

A választások hevében elszaladt a ló az izraeli miniszterelnökkel. Az ellenzék büntetőjogi felelősségrevonást is követel.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök bocsánatot kért az izraeli araboktól, mert a választás napján az ő tömeges szavazásukkal riogatva mozgósította saját szavazótáborát – tudósít az MTI.

Netanjahu rezidenciáján fogadta az izraeli arab közösség képviselőit, akiknek elmondta: több olyan dolgot mondott néhány napja, ami megsérthetett izraeli állampolgárokat, megbántotta az arab közösséget. „Ez nem állt szándékomban és bocsánatot kérek érte. Mindannyiuk miniszterelnökének tekintem magam, tekintet nélkül vallásra, bőrszínre, nemre. Minden izraeli polgárt partnernek tekintek abban, hogy virágzó és biztonságos országot építsünk” – tette hozzá.

A jelenlévők üdvözölték Netanjahu kijelentését, ugyanakkor Ajman Ode, a közös arab lista parlamenti frakciójának vezetője hétfőn este azt nyilatkozta, hogy nem fogadják el a miniszterelnök cikkcakkjait. Emlékeztetett arra is, hogy az előző ciklusban Netanjahu egy szerinte rasszista törvényt próbált elfogadtatni.

Az ügy előzménye, hogy múlt kedden Netanjahu a facebook-oldalára feltöltött videóüzenetben olyan vészjósló szavakkal buzdította szavazásra híveit, hogy az arabok tömegesen vonulnak a szavazóurnához, ezzel veszélyeztetve a jobboldal hatalmát. Szavai Izraelben és külföldön egyaránt komoly megrökönyödést váltottak ki, parlamenti képviselők azt is követelik, hogy az államügyész mérlegelje Netanjahu kijelentéseinek büntetőjogi következményét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik