Nagyvilág

Hatszáz év után újratemetik a királyt

III Richárd temetése (iii richárd, temetés)
III Richárd temetése (iii richárd, temetés)

III. Richárd elveszettnek hitt csontjait három éve, egy parkolóépítés során találták meg Angliában.

Hétfőn kora reggel óta britek és külföldi turisták ezrei állnak sorban a leicesteri katedrálisnál, hogy egy pillantást vethessenek III. Richárd egykori uralkodó földi maradványaira – tudósít az MTI.

III. Richárd az utolsó Plantagenêt-házból való angol uralkodó volt. Bosworth csataterén 1485-ben, 32 évesen halt meg. Ellenfelei annak idején koporsó nélkül, összekötözött kézzel dobták egy sírgödörbe. Maradványait Leicesterben, egy parkolóépítés közben találták meg.

III. Richárdnak egy kanadai bútorasztalos, Michael Ibsen készített egyszerű, de drágakövekkel kirakott koronával díszített koporsót. Ibsen a király egy távoli leszármazottja, az ő DNS-ének segítségével azonosították az egykori uralkodó maradványait.

A csontokat tartalmazó koporsóval vasárnap bejárták a környéken azokat a történelmi helyszíneket, melyek kötődnek az alig több, mint két év uralkodás után meghalt királyhoz. A menet a leicesteri egyetemtől indult, ahol a maradványokat vizsgálták. A 35 kilométeres útvonalon mintegy 35 ezren üdvözölték a menetet, sokan korabeli ruhákba öltöztek, korabeli fegyvereket viseltek.

III. Richárd maradványait csütörtökön helyezik végső nyugalomra Leicester katedrálisában, immár uralkodóhoz méltó külsőségek közepette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik