Nagyvilág

Hazaengedték az Arany Hajnal vezérét Görögországban

arany hajnal (arany hajnal)
arany hajnal (arany hajnal)

Az 57 éves Nikosz Mihaloliakosznak házi őrizetben kell maradnia, egyebek mellett bűnszövetkezetben való részvétellel vádolják.

Másfél év után pénteken kiengedték a vizsgálati fogságból a szélsőjobboldali párt vezetőjét. Az 57 éves politikus, akit egyebek mellett bűnszövetkezetben való részvétellel vádolnak, nem hagyhatja el az országot. Az AFP francia hírügynökség tájékoztatása szerint bár Mihaloliakosz házi őrizetben marad, kísérettel részt vehet a parlament ülésein.

A pártvezető mellett az Arany Hajnal két másik képviselőjét is feltételesen szabadlábra helyezték. Bírósági források szerint azonban egyikük sem vehet részt nyilvános rendezvényeken.

A radikális párt vezetőjét és tucatnyi magas rangú tagját másfél évvel ezelőtt vették őrizetbe. A görög törvények alapján viszont a gyanúsítottakat csak 18 hónapon keresztül lehet vizsgálati fogságban tartani, Mihaloliakoszt és társait ennek értelmében helyezték feltételesen Fotó: szabadlábra.

 
Europress 

Az ügyben összesen hetvenkét embernek kell bíróság elé állnia április 20-án, bűnszövetkezetben való részvétel vádja miatt. Az Arany Hajnal vezetői tagadják az ellenük felhozott vádakat, szerintük a párt tagjai politikai boszorkányüldözés áldozatai. Ha bebizonyosodik a vádlottak bűnössége, akár húsz év börtön is várhat rájuk.

A szélsőjobboldali párt ellen 2013 szeptemberében kezdődött hatósági eljárás, miután gyilkosság áldozatául esett egy görög rapper és a bűntett szálai a párt egy önkénteséhez vezettek. Mihaloliakosz pár nappal később vizsgálati fogságba került, és azóta is rács mögött van, akárcsak több pártvezetőtársa. A testület vizsgálati fogságból vezényelte le az Arany Hajnal választási kampányát is, és nem eredménytelenül, mivel a január 25-én tartott görög parlamenti választáson csupán egyetlen mandátumot veszített 2012-es szerepléséhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik