Nagyvilág

Megbüntették Funart, mert beszólt a magyar nyelvre

Gheorghe Funar (Gheorghe Funar)
Gheorghe Funar (Gheorghe Funar)

A volt kolozsvári polgármestert elítélte a román hatóság. Büntetést kell fizetnie és saját költségén országos napilapban közzétenni az őt elmarasztaló határozatot.

Gheorghe Funar, Kolozsvár egykori polgármestere tavaly a román köztévé választási műsorában szólt be Tánczos Barna RMDSZ-képviselőnek, miután az románul és magyarul is köszöntötte a tévénézőket. A műsorvezetőtől követelte, hogy közölje Tánczossal, hogy „ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román”.

A román Országos Diszkriminációellenes Tanács elé került az ügy, a testület úgy határozott, hogy amit Funar mondott, az etnikai és nyelvi alapon ellenséges, megfélemlítő légkört teremt és nem járul hozzá az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához. Funarnak a Kolozs megyei adóhivatalnál kétezer lejes büntetést kell befizetnie, az őt elmarasztaló határozatot pedig saját költségén egy országos napilapban kell megjelentetnie.

Funar 1992 és 2004 közt volt Kolozsvár magyarellenességéről elhíresült, soviniszta polgármestere. Jelenleg a Nagy Románia Párt elnökének tekinti magát, de a tavalyi elnökválasztáson függetlenként indult, mert jogvita van az elnökségről közte és Corneliu Vadim Tudor pártalapító közt. Funar csúnyán elvérzett, mindössze 0,47 százalék szavazott rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik