Nagyvilág

Előzetesbe helyezték Gyergyószentmiklós polgármesterét

A Marosvásárhelyi Táblabíróság előzetes letartóztatásba helyezteMezei János gyergyószentmiklósi polgármestert, a tisztségéből korábban felfüggesztett városvezetőt. Ő volt az, aki az V. kerülettel üzletelt.

A bíróság azt rótta fel a korábban házi őrizetben tartott városvezetőnek, hogy a korlátozó intézkedések ellenére megnézte a gyergyószentmiklósi önkormányzati testület legutóbbi ülésének a videofelvételét. 

Mezei Jánost hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség. Az ügyészség korábbi közlése szerint a polgármester 2013-ban értékesített egy, a Gyilkos-tó partján álló 400 négyzetméteres telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének a tulajdonában volt, ezért nem lett volna eladható.

Mezei János ellen január végén indult ügyészségi vizsgálat. A DNA őrizetbe is vette a polgármestert, de a bíróság akkor elutasította az előzetes letartóztatási kérelmet. Helyette bírósági felügyeletet és a polgármester tisztségéből való felfüggesztését rendelte el. A kényszerintézkedést március 11-én házi őrizetre szigorította a bíróság, és arra figyelmeztette a polgármestert, hogy ha felveszi az ügy valamely érintettjével a kapcsolatot, további szigorításra számíthat. 

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei János 2008 óta polgármestere a 86 százalékban magyarok által lakott, 17 700 lakosú székelyföldi Gyergyószentmiklósnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik