Nagyvilág

Elfogadta Ponta a pénzügyminiszter lemondását

Aláírta a korrupcióval gyanúsított Darius Valcov pénzügyminiszter lemondását a román kormányfő.

A DNA múlt pénteken indított bűnvádi eljárást Valcov ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy korábbi tisztségében, Slatina város polgármestereként kétmillió euró (több mint 600 millió forint) kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől, előnyös önkormányzati szerződésekért.

Húzni kellett az időt

Ponta vasárnap jelentette be, hogy Valcov benyújtotta lemondását, miután Klaus Iohannis államfő felszólította őt, hogy váltsa le a korrupcióval gyanúsított minisztert. A kormányfő akkor hozzátette: arra kérte a tárcavezetőt, hogy távozása előtt még véglegesítse az új adótörvénykönyv tervezetét, amelyet jövő heti ülésén készül elfogadni a kormány.

A letartóztatási kérés nyomán Ponta azonnal közölte, hogy Valcov felmentését kéri az államfőtől és új vezetőt javasol a pénzügyminisztérium élére. A Iohannishoz közel álló ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) élesen bírálta a szociáldemokrata miniszterelnököt, amiért “húzta az időt” Valcov felmentésével.

Kellet Valcov az adócsökkentséhez

Az elemzők szerint Pontának valóban szüksége volt Valcovra, hogy az adócsökkentéseket tartalmazó új adórendszert mielőbb bevezesse, ugyanis ezekkel a gazdaságélénkítő intézkedésekkel akarja kifogni a szelet a liberálisok vitorlájából, akik kormánya megdöntéséhez próbálnak parlamenti többséget verbuválni. Pontának most nehéz lesz olyan szociáldemokrata tárcavezetőt találnia, aki az adóreform jobboldali intézkedéseit támogatná, a minisztercsere pedig önmagában is több hetes késést okozhat a tervezet elfogadásában – kommentálták a helyzetet a román hírtelevíziók.

A Ponta-kabinet azt tervezi, hogy jövő évtől kezdődően eltörli az osztalékadót, a jelenlegi 24-ről 20 százalékra csökkenti az általános forgalmi adót, az élelmiszerek áfáját pedig 9 százalékra mérsékli.

Valcov pénzügyi tárcát a decemberi kormányátalakítás során kapta meg. A szociáldemokraták 2012-es hatalomra kerülése óta, az eddigi négy Ponta-kormányban Valcov a 13. tárcavezető, akinek meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik