Nagyvilág

Haldoklik Szingapúr alapító atyja

Lee Kuan Yew (Lee Kuan Yew)
Lee Kuan Yew (Lee Kuan Yew)

Az intenzív osztályon kezelik Lee Kuan Yewt, aki a poros szingapúri kikötőt egy globális pénzügyi-kereskedelmi központtá varázsolta. Orbán Viktor egyik mintaországát jelenleg Lee fia vezeti, kormánya közölte, hogy a városállam tüdőgyulladásos alapítója egyre rosszabb állapotban van.

Lee Kuan Yewt tüdőgyulladással szállították kórházba még kora februárban, most a szingapúri kormány jelentette be, hogy a 91 éves politikus állapota egyre rosszabb. Lee jelenleg az intenzív osztályon van – írja a BBC.

Lee globálisan is elismert és fontos politikus, aki 31 éven át vezette Szingapúrt. Uralma alatt alakult át a kis kikötőváros egy független, fejlett, bár rendkívül szigorú metropolisszá, a világkereskedelem egyik legfontosabb városává. Lee ugyan 1990-ben távozott a vezető pozícióból, de ugyanúgy kézben tartotta a városállam működését. Orbán Viktor korábbi tusványosi beszédében is Szingapúrt jelölte meg az egyik követendő példaként.

Az idén függetlenségének 50. évfordulóját ünneplő Szingapúrt jelenleg Lee fia, Lee Hsien Loong vezeti kormányfőként. Apjáról februárban közölte először a kormánya, hogy leszedáltan és gépi lélegeztetéssel fekszik a kórházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik