Nagyvilág

Eltörölték a kötelező hit- és erkölcstant

Nem nálunk, hanem Belgiumban. Az alkotmánybíróság szerint ugyanis a kötelezővé tétel sérti a gondolkodás szabadságához való jogot.

A belga alkotmánybíróság döntése nyomán ezentúl a belgiumi állami fenntartású általános- és középiskolákban szabadon dönthetnek a szülők arról, hogy gyermekük részt vegyen-e a vallás- és erkölcsórákon – tudósít az MTI. Indokolniuk sem kell a döntést.

Eddig Belgiumban is a Magyarországon bevezetetthez hasonló szabály volt érvényben – a szülőknek választaniuk kellett, hogy gyerekük hittanórán vegyen részt vagy erkölcstanra járjon. Ez ellen viszont egy brüsszeli házaspár panasszal élt – arra hivatkoztak, hogy nem csupán a hittanórákon, hanem az erkölcstan-oktatásban is sérül a gondolkodás szabadságához való jog, mert az oktatók a foglalkozásokon az állam által preferált világkép elfogadását hangsúlyozzák.

Az alkotmánybíróság helyt adott a kifogásnak és olyan döntés született, hogy egyik képzést sem teszik kötelezővé. A vallon és flamand közösség oktatási vezetői egyaránt elfogadták a döntést, azon gondolkodnak, hogy a hit- és erkölcstanra nem járó diákok más szabadon választott tárgyakat tanuljanak vagy kisebb kutatásokat végezzenek. Vallóniában felmerült, hogy az iskolai hitoktatást teljesen megszüntetik, helyette kultúr- és vallástörténeti órákat, filozófiát tanítanának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik