Nagyvilág

Lefoglalják a krími vezetők vagyonát

szerhij akszjonov (szerhij akszjonov)
szerhij akszjonov (szerhij akszjonov)

Búcsút inthetnek a törvénytelenül létrejött új hatalmi szervek képviselői csaknem 16 milliárd forintnyi, ukrán területen lévő ingatlanjaiknak és ingóságuknak.

Krími parlamenti képviselők és a Krímben törvénytelenül létrejött új hatalmi szervek vezetői – köztük Szerhij Akszjonov „miniszterelnök” – ukrán területen maradt ingó- és ingatlanvagyonának lefoglalásáról döntött egy kijevi bíróság.

Az ukrán főügyészség számos vádpontot sorakoztatott fel az oroszok által elcsatolt félsziget vezetői ellen: ezek közt van az alkotmányos rend megsértése, az ország határainak erővel történt megváltoztatásában való részvétel, államcsíny elkövetése, külföldiek Ukrajna-ellenes tevékenységéhez való hozzájárulás, szervezett bűncselekmények és korrupció. Mindezért akár 15 év börtön is kiszabható, mellékbüntetésként teljes vagyonelkobzással. Összesen 67 közlekedési járművet és 70 ingatlant foglalnak le 16 milliárd forint értékben.

 Szerhij Akszjonov krími miniszterelnök. Fotó: Europress

A Krím Ukrajnától való elszakításában Szerhij Akszjonov játszotta az egyik legnagyobb szerepet, akit a terület miniszterelnökévé neveztek ki. Ő az 1990-es évektől vállalkozó volt, 2008-tól kezdett politizálni az Orosz Egység nevű mozgalomban. Ez a szervezet 2010-ben a krími parlamentben mindössze 4 százalékot kapott. Akszjonov 2012-ben az országos választáson is indult, de nem sikerült madátumot szereznie.

2009-ben Akszjonovot megvádolták azzal, hogy egy bűnszervezet tagja volt, szervezete pedig több ingatlanhoz, köztük a szimferopoli buszpályaudvarhoz és egy gyermekszanatóriumhoz jogtalanul jutott hozzá.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik