Nagyvilág

Harmadolják az olasz szenátust

Renzi-rohamtempoban(650x433).jpg (olaszország, )
Renzi-rohamtempoban(650x433).jpg (olaszország, )

A parlament alsóházaz alkotmányos reform részeként egyharmadára csökkentette az olasz szenátus létszámát és korlátozta a szerepét is.

A képviselőház 357 igen, 125 nem szavazattal és 7 tartózkodással elfogadta a Matteo Renzi vezette kormány alkotmányos reformcsomagjának újabb részét a kétkamarás parlament átalakításáról.

Kizárják őket a bizalmi szavazásból

Ennek értelmében a következő parlamenti választásoktól kezdve a szenátus tagjainak a száma jelenlegi 315 fő helyett 100-ra csökken s az eddigi gyakorlattal ellentétben nem a szavazópolgárok választják meg őket, hanem 95-en a tartományok küldöttei lesznek, további öt szenátort pedig az államfő nevez ki.

A törvényhozási munka a 630 fős képviselőház kiváltsága lesz, a szenátus feladatai az alkotmányos reformok megszavazására és a nemzetközi megállapodások ratifikációjára korlátozódnak. A felsőház nem vesz részt többet a bizalmi szavazásokban sem. “Sikerült egyszerűsíteni az olasz politikát!” – kommentálta a voksolás eredményét Matteo Renzi miniszterelnök.

Népszavazással erősítenék meg

A parlamenti reformról a következő három hónapban a szenátusnak, majd ismételten a képviselőháznak is újra szavaznia kell. A Renzi-kormány 2016-ban népszavazással is meg akarja erősíteni a parlamenti reformot.

 
Renzi lendületben (Fotó: MTI) 

A képviselőházi szavazás tesztnek számított a kormány számára. Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) kivonult az ülésteremből és nem vett részt a voksoláson. A Silvio Berlusconi vezette szintén ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt képviselőházi frakciója engedelmeskedett Berlusconi utasításának és nemet mondott a reformokra. Ugyanakkor a 70 fős FI-frakció 17 tagja bejelentette, hogy nem ért egyet a Berlusconi által diktált vonallal és legközelebb támogatja a kormány reformjait. Az alkotmányos reformokról ugyanis Renzi és Berlusconi 2013 februárjában paktumot kötött, amelyet most a FI elutasító szavazata megsértett.

A Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt (PD) sem egységes a miniszterelnök szorgalmazta reformok ügyében. Pierluigi Bersani volt PR-főtitkár (akit Matteo Renzi váltott le a párt élén) úgy fogalmazott, hogy pártfegyelemből most igennel szavazott, de ebben a formájában nem támogatja többé az alkotmányos reformcsomagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik