Nagyvilág

Putyin kitüntette Ramzan Kadirovot

ramzan kadirov (ramzan kadirov)
ramzan kadirov (ramzan kadirov)

Állami elismerést kapott az az orosz képviselő is, akinek Alekszandr Litvinyenko megöléséhez lehetett köze.

Állami kitüntetést kapott Oroszországban Ramzan Kadirov csecsen elnök – írja az MTI. Kadirov egy nappal korábban még a Nyemcov-gyilkossággal kapcsolatban letartóztatott volt csecsen belügyes hazafiasságát méltatta.

Vlagyimir Putyin államfő indolkása szerint Kadirov az „elért munkasikerekért, aktív társadalmi tevékenységéért és több éves lelkiismeretes munkájáért” részesült Becsület Érdemrendben.

 Europress

Kadirovnak egyébként személyes felelőssége merült fel számos kínzásban és gyilkosságban, egyebek mellett Anna Politkovszkaja orosz újságírónő megöléséért is ő lehet a felelős. Politkovszkajának bizonyítékai lehettek a Kadirov által elkövetett jogsértésekre, az erről szóló cikken dolgozott, amikor megölték.

A csecsen hadúr vasárnap bátor harcosnak és odaadó hazafinak nevezte Zaúr Dadajev volt csecsen belügyi katonát, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolásában. Hangsúlyozta, hogy Dadajevet mindenki mélyen vallásos, hívő muzulmán embernek ismerte, akit megráztak a Charlie Hebdo francia hetilapban közölt Mohamed-karikatúrák. A hivatalos gyanú szerint Nyemcov megölésének oka az lehetett, hogy a politikus szolidaritást vállalt a francia szatirikus lap munkatársaival.

Kitüntetést kapott Andrej Lugovoj, az orosz parlament alsóházának biztonsági és korrupcióellenes bizottsági alelnöke „az orosz parlamentarizmus fejlesztéséért és aktív törvényhozói tevékenységéért”. Őt a brit rendőrség azzal gyanúsítja, hogy köze volt Alekszandr Litvinyenko egykori állambiztonsági alezredes 2006-os megöléséhez. Litvinyenkot a szervezetébe juttatott sugárzó izotóppal ölték meg, a mérgező anyagot akkor csempészték teájába, amikor épp egykori ügynöktársával, Lugovojjal találkozott.

Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik