Nagyvilág

Nőjogi aktivistákat vettek őrizetbe nőnap előtt

nőnap (nőnap)
nőnap (nőnap)

Őrizetbe vettek Kínában négy nőjogi aktivistát közvetlenül a Nemzetközi Nőnap előtt - közölte az egyik érintett ügyvédje az MTI szerint.

A jogász szerint a feministákat elővigyázatosságból fogták le, mert a hatóságok el akarják kerülni, hogy a vasárnapi nőnapi rendezvényeket megzavarják.

Az egyik őrizetbe vett aktivista az uniszex illemhelyekért kampányoló Li Ting-ting, aki már korábban is kivívta a rendőrség haragját férfivécékben tartott tiltakozó akcióival.

Sajtóértesülések szerint Li arra készült, hogy a Nőnapon tiltakozó akciót szervez, amelyen elsősorban a tömegközlekedési eszközökön elkövetett szexuális zaklatásokra hívja fel a figyelmet.

Lit és három másik aktivistát Pekingben vették őrizetbe. Egy személyt állítólag a déli Kuangcsouban tartóztattak le, de ezt az ügyvéd nem tudta megerősíteni. A rendőrség nem fűzött kommentárt a közlésekhez.

Kínában a kommunista állampárt képviselői a hivatalos nyilatkozatokban külön hangsúlyozzák a Nemzetközi Nőnap szerepét, hogy ezáltal is felhívják a figyelmet a gyengébb nem jogainak biztosítása terén mutatott haladásra. Jogvédők ugyanakkor azt hangoztatják, hogy Peking egyre szigorúbban lép fel a szabad véleménynyilvánítás ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik