Nagyvilág

Törökországban nem lehet olvasni a Charlie Hebdot

Blokkolták a francia szatirikus hetilap honlapját és eljárást indítottak egy napilap ellen is, mely a merénylet utáni első szám címlapját megjelentette.

Egy ankarai bíróság elrendelte a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap honlapjának blokkolását Törökországban – tudósít az MTI. A korlátozást a helyi internetes hatóság kérte, az indoklás szerint a Charlie Hebdo a szerkesztősége ellen januárban elkövetett merénylet után közzétett karikatúráival megsértette a muzulmánok vallási érzékenységét. A hatóságok eljárást indítottak egy török napilap ellen is, mely a Charlie Hebdo vitatott számának címlapját megjelentette.

Néhány nappal ezelőtt az első törökországi ateista szövetség honlapját tiltották be állítólagos vallási uszítás miatt.

Kritikusai szerint a török kormány egyre jobban korlátozza a szólásszabadságot. A legdrasztikusabb példa a 16 éves Mehmet Emin Altunses ellen Recep Tayyip Erdogan államfő megsértése miatt indított eljárás. A diák pénteken jelent meg először a bíróság előtt, de a tárgyalást 15 perc után a bíróság ellen benyújtott elfogultsági indítvány miatt elnapolták április 3-ra. A fiú egy tömegmegmozduláson mestertolvajnak nevezte Erdogant. Amennyiben bűnösnek találják, akár négy év szabadságvesztést is kaphat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik