Nagyvilág

Semmibe veszik a tűzszünetet az ukrajnai szakadárok

A tengerparti Mariupol felé próbálnak előrenyomulni, két nap alatt másodjára ostromolták meg a frontvonalon levő Sirokinét.

Újabb ostromot indítottak péntekre virradóra a szeparatisták Kelet-Ukrajnában a Mariupolnál lévő ukrán állások ellen, melyeket gránátvetőkkel és kézi lőfegyverekkel lőttek. Az ukrán fegyveres erőknek péntek reggelre sikerült visszaverni az oroszbarát szakadárok rohamást.

A minszki megállapodás szerint február 15-től tűzszünet van érvényben, ennek ellenére a szeparatisták folytatták a Donyeck és Luhanszk közt fekvő, kulcsfontosságú közlekedési csomópontnak számító Debalceve ostromát, ahová nehéztüzérségi támogatás mellett később benyomultak. Az ukrán hadvezetés úgy döntött, hogy a katonák életének védelme érdekében feladják a települést. A szakadárok a kivonulás útvonalát is folyamatos tűz alatt tartották, 19 ukrán katona esett el.

Mariupol fontosságát az adja, hogy azon az úton van, amelyen keresztül Oroszország szárazföldi összeköttetést létesíthetne a törvénytelenül elcsatolt Krím-félszigettel. A kijevi hadműveleti parancsnokság szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján aláhúzta: az ukrán fegyveres erők tartják magukat a tűzszüneti megállapodáshoz, provokációkra nem reagálnak, csak akkor lőnek vissza, ha emberélet kerül veszélybe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik