Nagyvilág

Amerika még nem döntött az ukrajnai fegyverszállításról

Antony Blinken amerikai külügyminiszter-helyettes pénteken Kijevben azt mondta: keresik, hogyan tudnának segíteni Ukrajnának.

A külügyi vezető emlékeztetett: az Egyesült Államok már mintegy 120 millió dollárt adott segítségként Ukrajna védelmi képességeinek növelésére. “Vizsgáljuk egyéb kiegészítő intézkedések meghozatalát, de döntés még nem született” – tette hozzá Blinken. Szavai szerint van még keret további segítségnyújtásra, jelenleg ez a kérdés az amerikai kongresszus döntésére vár.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok az elmúlt egy év alatt komoly segítséget nyújtott  Ukrajnának védelmi rendszere megerősítéséhez. “Segítünk az oroszbarát fegyveresek agressziója elleni védekezésben. Ez a segítségnyújtás radarok, éjjellátók és egyéb eszközök formájában valósul meg. Ugyanakkor folyamatosan keressük a választ arra, hogy hogyan segíthetnénk még Ukrajnának megvédenie önmagát, de erről döntés még nem született” – fejtette ki az amerikai külügyi tisztségviselő.

Blinken szerint jelenleg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) az a legfontosabb testület, amely ellenőrizni tudja a tűzszünetet és a nehézfegyverek ütközőzónából való kivonását. Nem zárta ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy ebben részt vegyen az ENSZ vagy az Európai Unió. Kifejtette: jelen pillanatban arra kell összpontosítani a figyelmet, hogy az EBESZ ukrajnai megfigyelői missziója képes legyen követni a minszki megállapodások teljesülését. “Vizsgáljuk, van-e módja annak, hogy ebbe az ENSZ vagy az EU valamilyen formába bekapcsolódjon” – tette hozzá.

Petro Porosenko ukrán elnök a múlt hónap közepén vetette fel, hogy ENSZ-felhatalmazással európai uniós rendőri misszió felügyelje a kelet-ukrajnai tűszüneti megállapodás betartását. Az EBESZ-ben ugyanis – lévén összeurópai szervezet – ott van Oroszország is. Az uniós rendőri missziónak azonban nem lennének orosz tagjai. “Oroszország mint agresszor nem vehet részt békefenntartásban Ukrajna területén” – szögezte le Porosenko.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik