Nagyvilág

Több tízezren menekülnek az Iszlám Állam elől

Csaknem 28 ezren menekültek el az iraki Tikrít városából és környékéről az iraki hadsereg Iszlám Állam ellen indított offenzívája miatt.

Az iraki erők és a vele szövetséges síita milíciák hétfőn átfogó offenzívát indítottak, hogy visszavegyék a stratégiai fekvésű települést a terrorszervezettől. Az ENSZ szerint Tikrít és környékének lakossága a délebbre fekvő Szamarra felé menekült. A helyszíni jelentések az ellenőrzőpontoknál feltartóztatott családokról és folyamatosan menekülő tömegekről szóltak.

A megtorlástól félve a térségben lakó családok Haider al-Abádi iraki miniszterelnöknek a hadműveletről szóló vasárnapi bejelentése után elkezdtek kivonulni a térségből. Több nemzetközi jogvédő szervezet aggodalmát fejezte ki a tikríti szunnita családok sorsa miatt, mivel a hadsereggel együtt harcoló síita milicisták gyakran állnak bosszút a szunnita civileken.

Bagdad korábban közzétette, hogy mintegy 30 ezer harcost és a légierőt mozgósította az offenzívában. Ezzel a hétfőn indított átfogó hadművelet a legkiterjedtebb katonai akció azóta, hogy az Iszlám Állam 2014 június elején indított villámháborújával jelentős területeket elfoglalt Irak északi és nyugati részén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik