Nagyvilág

Szijjártó segít a kiutasítással fenyegetett Fruzsinának

Wilhelm Fruzsina (Wilhelm Fruzsina)
Wilhelm Fruzsina (Wilhelm Fruzsina)

Személyesen tárgyal az ügyről a svéd külügyminiszterrel. Az evangélikus egyház is megpróbál közbenjárni az értelmi sérült lány érdekében.

Személyesen tárgyal a svéd külügyminiszterrel Wilhelm Fruzsina ügyében a magyar külügyminiszter – közölte a tárca.

A 20 éves magyar lány értelmi sérült, egy nyolcéves gyermek szellemi szintén van. Svédországi nagynénjéhez került, mert itthon nem volt olyan rokona, aki törődne vele. A svéd bevándorlási hatóságok azonban hazaküldenék, mert nem sikerült bizonyítani, hogy van elég pénze önmaga fenntartására.

Úgy volt, hogy Fruzsina kedden kap végzést a kiutasításról, de azt egyelőre elhalasztották. A svéd bevándorlási hivatalnál kisebb tüntetés is volt – írja az Index.

Az ügy elért a magyar külügyminiszterig, Szijjártó Péter már szerdán közölte, hogy felveszi a kapcsolatot svéd kollégájával. A Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy Szijjártó és Margot Wallström is részt vesz Rigában az EU külügyminisztereinek ülésén, így lehetőségük lesz arra, hogy közösen keressék meg a lehető legjobb megoldást.

Eközben a Magyarországi Evangélikus Egyház is jelezte, hogy megpróbál közbenjárni Fruzsina érdekében. Az egyház diakóniai szolgálatáért felelős püspöke, Dr. Fabiny Tamás levélben megkereste a Svéd Evangélikus Egyház érsekét, Antje Jackelént és arra kérte, hogy az egyházi menedéknyújtásban szerzett tapasztalatát, valamint befolyását vesse latba annak érdekében, hogy a lány továbbra is Svédországban élhessen nagynénjével. A püspök azt is közölte, hogy ha Fruzsinának el kell hagynia Svédországot, az Evangélikus Diakónia otthont és ellátást biztosít számára.

Fotó: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik