Nagyvilág

Snowden: az elfogulatlan tárgyalás nem lehetséges

Az egykori titkosszolgálati alkalmazott keményen dolgozik egy elfogulatlan bírósági eljárás feltételeinek a megteremtésén, de erre, és így a hazatérésre nem lát esélyt.

“Szeretnék visszamenni és alávetni magam egy tisztességes eljárásnak, de az elfogulatlan tárgyalás sajnos jelenleg nem lehetséges” – jelentette be Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési botrányát kirobbantó informatikus a kanadai állami televíziónak. Az informatikus hozzátette, hogy amióta elhagyta az országot, keményen dolgozik egy elfogulatlan bírósági eljárás feltételeinek a megteremtésén.

 

Az egykori titkosszolgálati alkalmazott orosz ügyvédje néhány napja közölte: Snowden amerikai és német ügyvédekkel folytat tárgyalásokat annak érdekében, hogy hazatérhessen az Egyesült Államokba. A jogász ugyanakkor elmondta, védence csak akkor hajlandó hazatérni, ha biztosítják számára az elfogulatlan bírósági eljárást.

A szerdai rendezvényen Snowden azt állította, hogy más nyugati országokhoz képest Kanadában rendkívül laza a titkosszolgálatok feletti felügyelet. Az amerikai informatikus által kiszivárogtatott dokumentumok szerint a kanadai titkosszolgálatok napi 15 millió internetes letöltést ellenőriznek.

Edward Snowden 2013 közepén szivárogtatott ki szigorúan titkos dokumentumokat az NSA-től, és ezért hazájában bíróság elé akarják állítani. Azzal vádolják, hogy kémkedett, ellopott kormányzati tulajdont és szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlannal. Ha hazatérne, akár harminc év börtönre is ítélhetnék.

Az NSA egykori szerződéses alkalmazottja 2013 júniusában ragadt Moszkvában, ahova Hongkongból érkezett. Útlevelét az amerikai hatóságok érvénytelenítették, ezért több mint egy hónapig nem tudta elhagyni a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitövezetét. A kiszivárogtató amerikai mellett Vlagyimir Putyin elnök is kiállt, így az orosz migrációs szolgálat előbb ideiglenes menedékjogot, majd tavaly három évre tartózkodási engedélyt adott neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik