Nagyvilág

Részben feladta az éhségsztrájkot az orosz fogságban lévő ukrán pilótanő

Nagyija Szavcsenko (nagyija szavcsenko)
Nagyija Szavcsenko (nagyija szavcsenko)

Fizikailag nem bírta tovább a szervezete az éhezést, végül beleegyezett, hogy üres húslevessel táplálják. Egyelőre ezt sem tudja megemészteni.

December óta éhezéssel tiltakozott az az ukrán katonanő, akit Oroszországban tartottak vizsgálati fogságban. Nagyija Szavcsenkot délkelet-ukrajnai szakadárok rabolhatták el és adták át az orosz hatóságoknak. Az orosz szövetségi nyomozóhatóság azzal vádolja, hogy köze volt két orosz tévés halálához, akik tavaly nyáron aknatűzben vesztették életüket, mert ő továbbította ukrán fegyvereseknek az oroszok tartózkodási helyének koordinátáit.

A december óta tartó éhezés miatt Szavcsenko szervezete annyira legyengült, hogy orosz jogvédők arra hívták fel a közvélemény figyelmét, hogy a nő napokon belül meghalhat. Az orvosok végül megértették vele, hogy fizikailag nem fogja tovább kibírni az éhezést és beleegyezett, hogy csirkehúslevest adjanak neki, amit a belefőzött hús és zöldségfélék nélkül tálalnak. Szervezete azonban annyira legyengült, hogy még ezt sem tudta megemészteni.

Petro Porosenko ukrán elnök levelet küldött Vlagyimir Putyinnak, melyben arra kérte az orosz elnököt, hogy engedjék ki Szavcsenkót. Porosenko a szerdán Kijevben tartózkodó olasz miniszterelnököt, Matteo Renzit is arra kérte, hogy járjon közben az orosz elnöknél csütörtöki moszkvai látogatásán.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte: Szavcsenko ügye nem került szóba a két politikus tárgyalásán, Porosenko levelére pedig már készül a válasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik