Nagyvilág

33 áldozata van a donyecki bányaszerencsétlenségnek

donyecki bánya (donyeck, bánya)
donyecki bánya (donyeck, bánya)

Ukrajnában nemzeti gyászt rendeltek el, így tettek az oroszbarát szakadárok is.

Harminchárom bányász vesztette életét a Donyeck-medencei Zaszjagyko bányában szerdán bekövetkezett robbanásban – közölte az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának vezetője.

Alekszej Kosztrubickij sajtótájékoztatóján közölte: befejeződtek a kutató-mentő munkálatok. A baleset időpontjában több mint kétszáz vájár volt a bányában, többségük épségben feljutott. A mentők 33 holttestet hoztak a felszínre és 15 sérültet szállítottak Donyeck város kórházaiba.

Az áldozatokra emlékezve Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön nemzeti gyászt rendelt el, a kijevi parlamenti képviselők egy perces csenddel adóztak az áldozatok előtt. Így tettek az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött területeken.

A szeparatisták visszautasították, hogy az ukrán katasztrófavédelem részt vehessen a mentésben, ugyanakkor orosz segítséget sem kértek, noha az oroszok is készen álltak egy bányamentő alakulattal. Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétet nyilvánított.

A tízezer embert foglalkoztató zaszjagykói szénbánya a Donyeck-medence egyik legnagyobb és legjobban felszerelt bányaüzeme, ennek ellenére az elmúlt két évtizedben több baleset helyszíne volt. Legutóbb 2007-ben történt robbanás, amely 101 halálos áldozatot követelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik