Nagyvilág

Szijjártó méltányosságot kér a kiutasítással fenyegetett lány ügyében

szijjártó péter (szijjártó péter, )
szijjártó péter (szijjártó péter, )

A 20 éves, értelmi sérült nő svédországi tartózkodási engedélyét elutasították, mert „komoly pénzügyi következményeket” róna a svéd államra.

Méltányosságot kér Svédországtól Szijjártó Péter annak az értelmi sérült magyar lánynak az ügyében, akit kiutasítással fenyegetnek. Az árva, 20 éves lány az elmúlt két évben Malmőben élt nagynénjénél, a svéd bevándorlási hivatal viszont elutasította tartózkodási engedélykérelmét, legutóbb pedig felszólította, hogy jelenjen meg a hivatalban és hozza magával a Magyarországra szóló repülőjegyét.

A lány még 2012 nyarán ment ki Svédországba meglátogatni a nagynénjét, azután nála maradt, mert magyarországi gyámja tudatta, hogy már nem akarja ellátni. A tartózkodási engedély elutasításáról szóló végzés fő érve az volt, hogy mivel Fruzsina élete végéig ellátásra szorul, „komoly pénzügyi következményei lennének Svédországra nézve”, ha ott maradna.

Állandó tartózkodási engedélyt csak akkor kaphat, ha igazolni tudja, hogy képes fenntartani magát, nagynénjének saját jövedelme pedig nem olyan nagy, hogy azt a hatóságok elfogadják a lány megélhetési költségeinek fedezetéül.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán közölte: utasította a stockholmi nagykövetet, hogy a lehető legnagyobb figyelemmel kísérje az ügyet és tartson folyamatos kapcsolatot a családdal. Kiemelte, hogy a legemberibb megoldást keresik, ami ebben az esetben az, ha a lány családi körben élheti le az életét. Kérni fogják Svédország megértését és a méltányos eljárást – mondta. Hozzátette: ha Fruzsinának mégis haza kell térnie Magyarországra, az illetékes hatóságok és intézmények gondoskodnak ellátásáról és elhelyezéséről.

Szijjártó arra is kitért, hogy jelezte svéd kollégájának: minél előbb szeretne vele telefonon beszélni, hogy személyesen is kérje együttműködését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik