Nagyvilág

Magyar diplomata balhézott a kanadai előadáson

oláh lajos (oláh lajos)
oláh lajos (oláh lajos)

Már vége lett volna a Magyarország helyzetét taglaló beszélgetésnek, amikor Oláh Lajos ingerülten felállt és bejelentette, hogy márpedig ő most fel fogja olvasni a magyar kormány álláspontját.

Magyarország ottawai nagykövetségének első beosztottja (a nagykövet után a második legmagasabb rangú személy) is jelen volt kedden este azon a montreali beszélgetésen, amelyen a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálták a résztvevők – tudósít a Kanadai Magyar Hírlap. A rendezvényen Göllner András, a Kanadai Magyar Demokratikus Charta alapítója mellett Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora és Bozóki András, a Közép-Európai Egyetem (CEU) oktatója vett részt.

A beszélgetés jó félórával túlnyúlt a tervezettnél, már a közönség kérdéseinél tartottak, amikor Oláh Lajos felállt és ingerülten bejelentette, hogy ő most fel fogja olvasni a magyar kormány álláspontját, ha tetszik, ha nem. A kerekasztal levezető elnöke jelezte, hogy jóval túllépték az időt, el kell hagyni a termet, a diplomatának pedig lett volna lehetősége arra, hogy lett volna lehetősége elmondania álláspontját, ha a kérdések elején jelentkezik felszólalásra. Ennek ellenére Oláh elragadta a mikrofont és elkezdte felolvasni a Concordia egyetem akadémiai szabályzatát, jelezve, hogy ennek alapján a beszélgetés szerinte egyoldalú és elfogult volt az Orbán-kormánnyal szemben.

A levezető elnök ekkor jelezte Oláhnak, hogy nagyon jól ismeri saját egyetemének szabályzatát, de ha van konkrét kérdése, azt felteheti. Oláh e helyett egy hosszú kormányzati nyilatkozat felolvasásába akart kezdeni, majd miután erre nem kapott lehetőséget, a terem egyik oldaláról a másikra, egyik mikrofontól a másikhoz sétált, miközben a többnyire angol anyanyelvű résztvevők és az előadók döbbenten nézték produkcióját. Oláh azt hangoztatta, hogy az előadók hazudnak a magyar kormányról, de amikor a levezető elnök azt kérte tőle, hogy mutasson rá arra, hogy mit tart hazugságnak, azt mondta, nem fog.

Végül Oláh számon kérte, hogy miért nem hívtak meg valakit a kormányoldal részéről, csakhogy volt meghívás, Ódor Bálint nagykövet viszont jelezte, hogy nem tud Montrealba utazni aznap este.

A Kanadai Magyar Hírlapban megjelent cikk szerzője egyébként úgy véli, Kanadában az egyetemi oktatóknak és kutatóknak joguk van az Orbán-kormány előzetes engedélye és cenzúrája nélkül előadásokat szervezni a magyarországi helyzetről, az előadást végighallgató többségében nem magyar származású közönség pedig élőben tapasztalhatta, hogy hogyan működik manapság a magyar külügyminisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik