Nagyvilág

33 év után azonosították a párizsi merénylet elkövetőit

Jo Goldenberg-merénylet (merénylet)
Jo Goldenberg-merénylet (merénylet)

1982-ben hat ember életét oltotta ki három palesztin férfi a francia fővárosban.

A francia hatóságoknak sikerült azonosítaniuk egy 33 évvel ezelőtt elkövetett, hat emberéletet kioltó merénylet feltételezett tetteseit. Már a nemzetközi elfogatóparancsot is kiadták ellenük – erősítették meg szerdán igazságügyi források az RTL rádió és a Paris Match magazin értesülését.

A három palesztin férfi jelenleg Jordániában, Norvégiában és a ciszjordániai Rámalláhban él. Az 1970-es és 1980-as években számos merényletet végrehajtó Abu Nidal terrorcsoport, más néven a Fatah Forradalmi Tanács tagjai lehettek.

A merényletet 1982. augusztus 9-én Párizs zsidónegyedének legforgalmasabb utcájában követték el. Ebédidőben gránátot dobtak a Jo Goldenberg nevű étteremben ebédelő ötven vendég közé, majd két fegyveres tüzet nyitott rájuk. A három percig tartó támadásban hatan meghaltak, 22-en megsérültek. Az elkövetők ezután a Rosiers utcán végigrohanva menekültek, miközben géppisztolyaik maradék töltényeit a járókelők felé tartva lőtték ki.

A merényletet egy szervezet sem vállalta magára, de akkor is felmerült a gyanú, hogy az Abu Nidal csoport tagjai követték el a támadást. A Paris Match szerint ketten követték el a merényletet, harmadik társuk logisztikailag segítette őket, a támadásban közvetlenül nem vett részt.

Az elkövetőkre valló névtelen tanúk egyike a Paris Match szerint a Fatah Forradalmi Tanács egyik volt vezetője, aki elmondta, hogy a merénylet megrendelője az akkori szíriai elnök, Háfez el-Aszad volt.

Fotó: Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik