Nagyvilág

Menesztette elnökét a Nobel Bizottság

A Nobel-békedíj 114 éves történelme során most először menesztette elnökét a díjat adományozó bizottság, miután jobboldali ellenzői többségbe kerültek a testületben.

Thorbjorn Jagland volt munkapárti miniszterelnök, aki 2009 óta volt az öttagú bizottság elnöke, most egyszerű tag lesz. Tisztségét Kaci Kullmann Five, a bizottság jelenlegi alelnöke, a kormányzó Konzervatív Párt volt vezetője veszi át.

Egyes jobboldaliak bírálták Jaglandot, és idén új konzervatív tagja lett a testületnek, amelyben így 3-2 arányú többséget szerzett a jobboldal. A bizottság, amelynek tagjait a parlament jelöli, összetételében a törvényhozás arányait tükrözi. Jaglandot mindenekelőtt a Barack Obama amerikai elnöknek, Liu Hsziao-po kínai ellenzékinek és az Európai Bizottságnak odaítélt Nobel-békedíj miatt kritizálták. 

A keddi ülés után, amelyen a 2015. évi Nobel-békedíjra jelölteket tekintették át, Kullman Five asszony nem kívánta az előző elnök leváltásának okait részletezni, csak annyit mondott: “Nagy egyetértés volt a bizottságban arról, hogy Thorbjorn Jagland hat éven át jó elnök volt”.  Jagland nem kívánt válaszolni az újságírók kérdéseire. 

Az idei első ülésen a bizottság 276 személy és szervezet jelölését hagyta jóvá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik