Személyiségi jogaiért aggódik a bosszúpornókirály

A férfi, aki nők ezreinek privát felvételeit hozta nyilvánosságra, azokat a lapokat támadja, amik megjelentetik az arcképét, és negatív színben tüntetik fel.
Kapcsolódó cikkek

Elkezdte lassan kapizsgálni Craig Brittain, egy korábban működő bosszúpornóoldal, az „Is Anybody Down” tulajdonosa, hogy mit is jelent a karma. A férfi, aki korábban abból élt, hogy idegen nőkről készült akt vagy pornográf felvételeket tett közzé, gyakran a teljes nevükkel, személyes adataikkal együtt, most saját személyes jogaiért aggódik – írja a Washington Post.

 Craig Brittain rendőrségi fotója (kép: Colorado Springs police) 

Az „Is Anybody Down” nagyjából úgy működött, hogy bárki, névtelenül tölthetett fel az oldalra kompromittáló felvételeket nőkről. A feltöltők általában sértett expasik voltak, akik egy szakítás vagy egy veszekedés utáni sértettségükben hoztak nyilvánosságra olyan intim fotókat és videókat, amik még akkor készültek, amikor dúlt a szerelem.

Brittain oldalán nem csak a képanyag jelent meg, az anonim feltöltők ugyanis gyakran a szereplők személyes adatait, lakás és e-mail címet, telefonszámot, Facebook-linket is mellékeltek, így téve teljessé a „bosszút”. A lap üzemeltetői aztán két-háromszáz dollárt kértek a nőktől, akik arra kérték őket, hogy szedjék le az oldalról a hozzájárulásuk nélkül közzétett tartalmakat.

Miután az Egyesült Államokban szigorú törvénnyel szabtak gátat a bosszúpornó terjedésének, és Brittianék oldalát is lezárták a szövetségi hatóságok, az oldal tulajdonosa hirtelen úgy döntött: jó útra szeretne térni, ezért nagyon zavarja, hogy a nevét mindenki a bosszúpornóhoz köti. A férfi február elején kérte hivatalosan a Google-t, hogy távolítson el huszonhárom linket azok közül az eredmények közül, amiket a nevére dob ki a kereső.

A „Mainstream Médiát” – pedig azzal vádolta meg, hogy egy bosszúpornóoldal módjára viselkednek, amikor a hozzájárulása nélkül jelentetik meg a fotóját és írnak róla személyes információkat. Brittain szerint ezek a csatornák ugyanazt a bűnt követik el, amivel őt vádolták. Ironikus, nem igaz?