Nagyvilág

Nyemcov-gyilkosság: Lavrov teljes körű kivizsgálást ígér

Teljes körű kivizsgálást ígért Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolását illetően Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Genfben.

Nyemcov péntek éjszakai meggyilkolása “förtelmes bűncselekmény, amelyet teljes körűen ki fognak vizsgálni” – mondta Labvrov az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt felszólalva. Hangoztatta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azonnal utasítást adott az átfogó nyomozásra, és azt személyesen felügyeli. Ugyanakkor Lavrov elutasította a vizsgálatokba való külső beavatkozást, mivel szerinte “visszataszító dolog” politikai célokra felhasználni a Borisz Nyemcov ellen elkövetett bűncselekményt. 

Nyugati tisztségviselők korábban gyors és átlátható vizsgálatra szólították fel Moszkvát.

“Nem jó ellenzékinek lenni Oroszországban”

A francia külügyminiszter “vérlázító gyilkosságnak” nevezte Nyemcov megölését. “Elítélem ezt a gyilkosságot, amely teljesen vérlázító. És másokhoz hasonlóan én is vizsgálatot szeretnék, mert egy sor kérdés felmerül” a történtekkel kapcsolatban – mondta Laurent Fabius. 

“Más halálesetek is történtek korábban. Anna Politkovszkaja, Alekszandr Litvinyenko. Tény, hogy nem jó ellenzékinek lenni Oroszországban” – jegyezte meg a francia külügyminiszter a Moszkvában 2006-ban agyonlőtt orosz újságírónőre és a Londonban 2006-ban polónium 210-es sugárzó izotóppal megölt egykori orosz állambiztonsági tisztre utalva.

Nem profik voltak?

A Kommerszant című orosz lap szerint nem profi bűnözők hajtották végre a bűncselekményt. Az elkövetők közel sem megbízható, több mint 20 éves fegyvert és lőszereket használtak, valamint életben hagyták a tanút. Az újság rendfenntartóktól származó információi szerint az sem zárható ki, hogy a végrehajtók nem tudták, kit kellett megölniük.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik