Nagyvilág

Hatszáz koszovóit küldtek haza Európa több országából

határsértők (határsértők)
határsértők (határsértők)

A legtöbb menekültet Németországból, Ausztriából és Svájcból küldték haza.

Januárban 618 olyan koszovói állampolgárt tért haza, aki korábban az Európai Unió valamelyik országában menedékért folyamodott – közölte vasárnap a Zeri című pristinai napilapra koszovói belügyminisztérium adataira hivatkozva.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 281-en önként tértek vissza Koszovóba, míg 337 személyt visszatoloncoltak.
A legtöbb koszovóit Németországból, Ausztriából és Svájcból küldték haza, és főleg azokról van szó, akik illegálisan keltek át a schengeni határon – írta a Zerire hivatkozva az MTI. Emellett információik szerint az utóbbi fél évben Magyarországon keresztül már Svédországból, Franciaországból, Németországból és Ausztriából is indultak haza koszovóiak.

Az Európai Unió országai kedden kezdték meg azoknak a koszovóiaknak a hazaszállítását, akiknek elutasították a menedékkérelmét.

Koszovót ősz óta több tízezren hagyták el, hogy az Európai Unió országaiban – főleg Ausztriában és Németországban – próbáljanak szerencsét. A koszovóiak többsége illegálisan jutott az EU országaiba, ahol menedékért folyamodott, mivel azonban a legtöbb uniós állam biztonságos származási országnak tartja Koszovót, a kérelmeket elutasították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik