Nagyvilág

Nyemcov: Oroszország fasizálódik

Nyemcov-megemlékezés (Nyemcov-megemlékezés )
Nyemcov-megemlékezés (Nyemcov-megemlékezés )

Halála előtt néhány órával adott interjút a Moszkvában meggyilkolt ellenzéki politikus. Oroszország kollektív öngyilkosságot követ el – mondta.

Paramilitáris csapatok, göbbelsi típusú propaganda és fegyverkezés jellemzi a fasizálódó Oroszországot, ahol az „egy párt, egy vezér” elv érvényesül – ezt mondta a Newsweeknek néhány órával halála előtt adott interjúban Borisz Nyemcov ellenzéki vezér, akit pénteken lőttek le Moszkva belvárosában. Senki nem tudja, ki ölte meg Nyemcovot, de minden bizonnyal az orosz média és a Kreml vezetőinek boszorkányüldözése váltotta ki a gyilkosságot. Két hete Oroszországban egy „Anti-Majdan” nevű tüntetésen Putyin-hű egyenruhás verőlegények beszéltek arról, hogy vérbe fojtanak minden kormányellenes megmozdulást. Nyemcovval kezdhették – írja a lap.

Oroszország kollektív öngyilkossága

„Az ellenzék az utcákra vonul, de a rezsim minden eddiginél szilárdabban tartja magát. Megváltozhat így Oroszország?” – kérdezte a riporter. Nyemcov szerint Oroszország Putyin politikájának köszönhetően süllyed, holott óriási lehetőségek álltak az ország előtt. Most kétszámjegyű inflációval, a rubel elértéktelenedésével, a tőke elmenekülésével állnak szemben, ötszázmilliárd dollár tartalékuk volt, amiből százötvenet már elvertek a rossz politika miatt – mondta az ellenzéki politikus. A gazdaságot tönkreteszi a beavatkozás az árakba, a párt embereinek elhelyezése a kitüntetett szerepet kapott állami cégek élére. Költséges, testvérgyilkos háborúba bocsátkoznak Ukrajna ellen, a Nyugattal szemben pedig értelmetlen szembenállásba. Az emberek nem maradhatnak közömbösek, mindenki érzi az elmebeteg politika hatását, a tiltakozás Oroszország kollektív öngyilkossága ellen szól – mondta Nyemcov.

A riporter emlékeztetett: az oroszok 80 százaléka kiáll Putyin mellett, emellett az is eltörpül, ha tízezrek tüntetnek Moszkvában. Nyemcov szerint az emberek testközelből tapasztalják a korrupciót, az őrült politika következményeit, a vezetők alkalmatlanságát. Mégis hisznek Putyinban, aki egy dologhoz nagyon ért: az agymosáshoz. „Putyin a honfitársaimat az idegenek gyűlöletére programozta” – vélte az ellenzéki politikus. Elhitette az emberekkel, hogy a régi szovjet rendet kell újraépíteni, ahol Oroszország helyzete attól függ, hogy épp mennyire fél tőlük a világ. Mindezt göbbelsi stílusú propagandával érte el. Az érzelmekre játszanak, hazugságaikat újra és újra elismétlik, a propagandával az egyszerű embereket célozzák meg és nem hagynak lehetőséget kérdések feltevésére. A hisztéria a tetőfokára hágott, ami Putyin népszerűségét hozta magával. Azon kell dolgozni, hogy amilyen gyorsan csak lehet, fel tudják mutatni az oroszoknak, hogy van más út is, mint Putyin öngyilkosságba vezető politikája, mert egyre inkább késő lesz felébredni.

Hibrid fasizmus

Oroszország mindinkább fasiszta állammá kezd alakulni – mondta Nyemcov. Már van olyan propagandagépezetünk, amit a náci Németországról mintáztak és formálódnak a Sturmabteilunghoz hasonló félkatonai rohamosztagok. Az úgynevezett Anti-Majdanba zsoldosok, verőlegények és mindenféle gyanús alakok tízezreit rántották össze, hogy megfélemlítsék az ellenzéket. Ezek az emberek Putyin-portrékat maguk elé tartva tesznek esküt arra, hogy akár meg is ölik a rendszer ellen tüntetőket. Pont úgy, mint Hitler Németországában és ez még csak a kezdet.

„Az orosz hatóságok viszont pont arra hívják fel a figyelmet, hogy Ukrajnában van fasizmus” – mondta az újságíró. Nyemcov szerint ez nonszensz, ha közelebbről megnézzük Oroszországot, egyértelműen látszik, hogy ott jellemző, hogy egy párt van egy személyi kultusszal övezett vezérrel, meg a látszat kedvéért néhány jelentéktelen szatelitpárt, pár évente megrendezett szánalmas választás-paródiával. Ezen kívül van egy soviniszta, agresszív külpolitika, a birodalmi törekvések felmelegítése, a társadalom militarizálása. Mindezek egy fasiszta rezsim alapanyagai, noha Putyin maga nem fasiszta – vélte Nyemcov. Az orosz elnök csak cinikusan felhasználja a múlt egyes elemeit, hozzátesz más elemeket, például a szovjet hagyományokból és ebből előáll egy új, hibrid fasizmus.

Zseninek érzik magukat

Putyin azt állítja, hogy a Nyugat rosszabb az oroszoknál, gonosz és gyenge, az ukránok pedig képtelenek arra, hogy felépítsék saját államukat és csak ő tud nekik segíteni ebben – mondta az ellenzéki politikus. Arról beszél, hogy újra kell formálni a világrendet, Oroszországnak alanyi joga, hogy saját érdekszférája legyen. A szomszédos országokban a kisebbségi, nyelvi, kulturális kérdéseket kihasználva szítanak feszültséget, de a legrosszabb, hogy a Kreml emberei szentül meg vannak győződve arról, hogy náluk van a bölcsek köve. Összelapátoltak egy rakás ideológiát, szlogent a múlt autoriter rendszereiből, hozzáigazították a mostani világrendhez és most zseninek hiszik magukat – fejtette ki Nyemcov.

Az újságíró szerint az oroszok azért érezhetik úgy, hogy a kormány rendet és szilárd helyzetet teremt, mert megvan a struktúra és megvan a vezető. Az ellenzékkel kapcsolatban viszont nem tudni, ki a vezető. Nyemcov elmondta: ő az egyesült demokratikus ellenzék egyik vezetője, de az ő soraikban sok elkötelezett ember van különböző nézetekkel. A céljuk viszont közös, az, hogy visszaállítsák a demokráciát és eltávolítsák az őrülteket a hatalomból. Az ukrán Majdannak sem volt egyetlen vezetője, akik a mozgalom élén álltak, egymással is vitáztak – mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy nem a személyek fontosak, hanem Oroszország megújítása.

Nyemcov elmondta: a kormány árulóként, ellenségekként bélyegezte meg őket, Putyin azzal állt ki, hogy Oroszországban nem lesz Majdan. De ilyet Nyemcov sem akart, szerinte Putyin nem Janukovics. Putyin évekig készült arra, hogy ha a népe szembe akar szállni vele, le tudja győzni őket. Minden tiltakozást játszi könnyedséggel vérbe tud fojtani.

A hibridek elképesztően ellenállóak

Az ellenzéki politikus szerint az utcai felvonulások arra jók, hogy lássák, mennyien tudnak kiállni. Oroszországban már ahhoz is bátorság kell, hogy az utcán tüntessen valaki. A hatalom letörését Moszkvában kezdhetné az ellenzék, ahol jóval több nyitott, gondolkodó ember van, ha a városi tanácsban helyeket szereznek, azzal megtörhetik a monolit hatalmat – vélekedett Nyemcov.

Fotók: Europress

A politikus szerint az oroszok nem olyan hülyék, mint azt gyakran gondolják nyugaton, sok nyugdíjas, munkás és tisztviselő maga sem hiszi el a birodalmi propagandát, legfeljebb azért tartanak ki a rendszer mellett, mert viszonylagos jólétben élnek. A gazdaság összeomlása azonban változásokat hozhat, ha a nyugdíjak és fizetések nem biztosítják az emberek megélhetését, fel fognak ébredni – mondta. A kormány most mindent a Nyugatra, a szankciókra fog, de az emberek meg fogják érteni, hogy nem ez a valódi oka, ha rosszra fordul helyzetük. Nyemcov szerint a nyugati reakciók érthetőek, vissza kell szorítani az orosz agressziót. Az oroszországi válságot nem a szankciók, hanem Putyin őrültsége idézte elő. Az ellenszankciókkal saját országát büntette meg és arra világított rá, hogy alapvető dolgokat nem tud előállítani az országa. Saját maga mutatta meg, hogy a király meztelen. Ennek ellenére sem fog már letérni erről az útról – mondta az ellenzéki politikus. Nem fogja békén hagyni Ukrajnát, belerohan a további szankciókba, miközben újabb mlliárdokat költ a hadseregre, rendőrségre, a hatalma védelmére.

A riporter emlékeztetett: Németországban a gazdasági válság segítette hatalomba Hitlert, míg Putyinnak már megvan a hatalma. Nyemcov szerint Putyin már csak veszítht, de ehhez alternatívát kellene mutatni, egy másik Oroszország ideáját. Egy olyan országét, ami nem alkalmaz maffiamódszereket saját állampolgáraival és szomszédaival szemben. „De mint ahogy mondtam, Oroszországban egyfajta hibrid fasizmus van, a hibridek pedig elképesztően ellenállóak” – fejezte be az interjút Borisz Nyemcov.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik