Nagyvilág

Nem életbiztosítás Putyint bírálni

litvinyenko (litvinyenko, )
litvinyenko (litvinyenko, )

Borisz Nyemcovon kívül az elmúlt évtizedekben más újságírók, politikusok, ügynökök is tisztázatlan gyilkosságok, furcsa mérgezések áldozatai lettek.

Semmiképp nem tekinthető egyedi esetnek, hogy pénteken meggyilkolták Borisz Nyemcov ellenzéki vezetőt, az elmúlt húsz évben Putyin több bírálója vesztette életét, sokszor tisztázatlan körülmények között – derül ki az Index összeállításából.

2002-ben a Liberális Oroszország mozgalom politikusát, Vlagyimir Golovljovot kutyasétáltatás közben egy parkban lőtték agyon. Súlyos gazdasági visszaélésekkel vádolta az orosz ügyészség, de a politikus szerint a hatalom folytatott ellene hadjáratot. Szergej Jusenkov, a mozgalom másik tagja a gyilkosság mögött is politikai indíttatást sejtett. Fél év múlva őt is agyonlőtték. Jusenkov más okból is kellemetlen volt a hatalomnak, kiállt amellett, hogy a csecsen terroristáknak tulajdonított, több száz ember életét követelő merényletsorozat mögött az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat állhatott.

Ugyancsak gyilkosság végzett Anna Politkovszkaja orosz ellenzéki újságírónővel, aki többször bírálta a Kremlt és a csecsen háborút. A csecsenföldi demokrácia érdekében tett erőfeszítéseiért egy évvel korábban Stockholmban kitüntették. Míg Putyin folyamatosan azt próbálta sulykolni, hogy normalizálódott a Kaukázusban a helyzet, Politkovszkaja rendszeresen publikált cikkeket arról, hogy ez nincs így. 2006-ban Moszkvában egy liftben találták meg, miután agyonlőtték.

 Europress

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat másfél évtizede Londonba dezertált tisztjét szintén 2006-ban, a szervezetébe juttatott hatalmas adag sugárzó anyaggal ölték meg. A polóniumot az eddigi vizsgálatok szerint az exügynök teájába csempészték bele. Halála előtt három héttel két orosszal teázott a brit fővárosban. A londoni rendőrség szerint egyértelmű, hogy Litvinyenko egyik volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj a tettes és az is bizonyított, hogy az orosz állam részese volt az egykori állambiztonsági tiszt megölésének. Litvinyenko személyesen Putyint vádolta meg azzal halálos ágyán, hogy ő rendelte el meggyilkolását.

Jurij Scsekocsikinnal, az ellenzéki Novaja Gazeta újság helyettes szerkesztőjével, az országgyűlés tagjával ugyancsak mérgezés végezhetett. 2003-ban hirtelen megbetegedett, egész testén gyulladások jelentek meg, belső szervei egymás után mondták fel a szolgálatot és a haja is kihullott, végül meghalt. Alig pár héttel azután került erre sor, hogy a lap oknyomozó riportsorozatot kezdett azokról a cégekről, ahová a KGB állományából neveztek ki igazgatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik