Nagyvilág

Napokon belül meghalhat az oroszok által fogva tartott ukrán pilótanő

Nagyija Szavcsenko (Nagyija Szavcsenko)
Nagyija Szavcsenko (Nagyija Szavcsenko)

Nagyija Szavcsenko több mint hetven napja éhségsztrájkol a moszkvai vizsgálati fogságban, az orvosi segítséget is eltasította.

Tavaly december óta éhségsztrájkol Nagyija Szevcsenko ukrán pilótanő, akit elmondása szerint tavaly nyáron törvénytelenül elraboltak és Oroszországba hurcoltak. A délkelet-ukrajnai szakadárok azt állították, hogy az ukrán-orosz határon tartóztatták fel őt, ezután adták át az orosz hatóságoknak. Szavcsenko ellen Oroszországban büntetőeljárás indult, előzetes letartóztatásba került. Azzal vádolják, hogy köze lehetett két orosz tévés halálához, akik Luhanszk megyében, aknatűzben vesztették életüket. Az orosz szövetségi nyomozóhatóság szerint Szavcsenko ukrán fegyveresekkel közölte a tévések tartózkodási helyének koordinátáit.

Jelena Maszjuk újságíró, a Putyin mellett működő Emberi Jogi Tanács tagja ara szólította fel a testületet, hogy támogassa, hogy Szavcsenkót házi őrizetbe helyezzék. Elmondta: Szavcsenko állapota az utóbbi napokban erősen romlott, komoly problémák merültek fel belső szervei működésében, miközben elutasítja, hogy glükóz tartalmú injekciókat adjanak be neki. Maszjuk szerint egy, az ügyvédek által bérelt lakásban, de akár a moszkvai ukrán követségen is el lehetne helyezni a pilótanőt, ezzel pedig megmentenék az életét.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat viszont tagadja, hogy Szavcsenko állapota kritikus lenne.

Brüsszel csütörtökön felszólította Oroszországot, hogy emberiességi megfontolásból sürgősen engedje szabadon a pilótanőt. Az ügyvédek kételkednek abban, hogy az ügy eljut a bírósági tárgyalásig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik