Nagyvilág

“Jihadi John”: udvarias londoni fiúból lett az ISIS hentese

Jihadi John, Mohammed Emwazi (Jihadi John, Mohammed Emwazi)
Jihadi John, Mohammed Emwazi (Jihadi John, Mohammed Emwazi)

Mohammed Emwazit, az ISIS kegyetlen gyilkosát maszk nélkül mutatja be a DailyMail. A kuvaiti származású férfi nyugati neveltetést kapott.

A DailyMail cikke szerint a Jihádi John néven elhíresült ISIS-terrorista – aki többet között Kendzsi Goto japán fotóriportert is kamerák előtt fejezte le – Kuvaitban született, hatéves korában, 1993-ban került Londonba. Akkoriban még csak néhány szót beszélt angolul, figyelmét leginkább a futball kötötte le. Szomszédai udvarias, halkszavú fiúként emlékeznek a későbbi szélsőségesre, aki jól teljesített az anglikán Szent Mária Magdolna Általános Iskolában. Osztályában ő volt az egyetlen muszlim tanuló.

Hogyan ölhetünk meg egy szörnyet?

A család eljárt mecsetbe, egymás között pedig arabul beszéltek, Mohammed azonban nyugati ruhákat hordott, népszerű lett brit osztálytársai körében. Hátborzongató csavar a történetben, hogy egy iskolai évkönyvben a 10 éves Mohamed kedvenc számítógépes játékaként a Duke Nukem: Time to kill-t (Duke Nukem: A gyilkolás ideje) nevezi meg, kedvenc könyve ekkoriban a Goosebumps gyermeksorozat Hogyan ölhetünk meg egy szörnyet? című része volt.

Mohammed Emwazi Fotó: DailyMail

A későbbi gyilkos 1993-ban érkezett Angliába, Nyugat-Londonban, egy önkormányzati lakásban kezdték nyugati életüket. A férfi apja taxisofőrként talált munkát, édesanyja pedig otthon maradt két húgával, akik ma 25, illetve 23 évesek. A család áttelepülése után még három gyermeket vállalt.

Egykori osztálytársak szerint  viszont Mohammed nem teljesített túl jól az iskolában, viszont rendkívül sportos volt, szerette a focit. Alkalmanként verekedésekbe keveredett, szívesen mutatta meg osztálytársainak az arab írásmódot.

Jihadi John az anglikán egyház általános iskolájában Forrás: DailyMail

Az általános iskola elvégzése után 1999-ben a fiatal a Quintin Kynaston Közösségi Akadémián folytatta tanulmányait. Itt került közelebb az iszlám valláshoz, amely öltözködésében is megjelent, a nyugati ruhákat felváltották a tradícionális arab viseletek. Tanulótársai és tanárai ebben az időszakban szorgalmas fiatalnak ismerték meg.

Viselkedése azután változott meg, hogy felvették a Westminster Egyetem számítástechnika szakára. A radikális iszlám számos híve összeköttetésben állt az intézménnyel, Mohammed pedig a befolyásuk alá került. Ekkoriban több mecsetben is felbukkant és együttműködött Bilal el-Berjawi-val, akit három éve egy drón-támadásban öltek meg Szomáliában.

Emwazi 2009-ben szerezte meg diplomáját, ezután Tanzániába utazott barátaival – a hivatalos szerveknek adott magyarázata szerint szafaira. A belépést megtagadták, a férfi Hollandiába repült, ahol bevallása szerint felhívta egy Nick nevű ügynök az MI5-től (angol titkosszolgálat), aki azzal gyanúsította: Szomáliába akart utazni, hogy csatlakozzon az Al Shabaab nevű militáns szervezethez. Emwazi tagadta a vádakat.

A férfi már ekkor a titkosszolgálatok látókörébe került. Ahogyan korábban megírtuk: régóta tudták, ki Jihadi John.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik