Nagyvilág

Elfogták a Templomos Lovagok nevű drogkartell vezetőjét

Mexikóban elfogták az ország egyik legkeresettebb bűnözőjének számító Servando "La Tuta" Gómezt, a Templomos Lovagok nevű drogkartell vezetőjét.

A drogbárót helyi idő szerint reggel vették őrizetbe a nyugat-mexikói Michoacán állam Morelia városában. A biztonsági szervek egy forrása szerint a szövetségi rendőrség hónapokon át készítette elő az akciót, amelynek során egyetlen pisztolylövés nélkül sikerült elfogni a bűnözőt. Servando Gómez a Templomos Lovagok utolsó szabadlábon lévő vezetője volt. A drogkartell egyik vezetőjét, Enrique Plancartét tavaly áprilisban ölték meg a haditengerészet egyik alakulatával vívott tűzharcban.

A Templomos Lovagok nevű bűnbanda fellegvárának számító Michoacán államban gyakoriak az összecsapások a kartell tagjai és a szervezet ellen küzdő polgári szervezetek között. Az úgynevezett “önkéntes önvédelmi csoportok” az utóbbi években a drogkartellek elleni harc – illetve a hatóságok tétlensége – miatt kezdtek el szerveződni Mexikó-szerte.

Korábbi tanúvallomások szerint a Templomos Lovagok egyes esetekben arra kényszerítették tagjaikat, hogy egyék meg az általuk megölt emberek szívét. Bár a kannibalizmus nem elterjedt a drogkartellek körében, egyes bandatagoknak esetenként így kellett bizonyítaniuk lojalitásukat feletteseik iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik