Nagyvilág

A szakadárok a nehézfegyverzetük nagy részét kivonták Luhanszknál

A tűzszüneti megállapodás értelmében a „luhanszki népköztársaság" vezetője szerint már jól teljesítenek, de az ukrán kormányerők csak a nehézfegyverek 15-20 százalékát vonták vissza.

A Luhanszk megyei felkelők már kivonták nehézfegyvereik 80 százalékát a front menti ütközőzónából – közölte csütörtökön az egyoldalúan kikiáltott “luhanszki népköztársaság” vezetője, Ihor Plotnyickij, aki szerint ezt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is megerősítette.

Porosenko hamarosan parancsot adhat

Szerinte ukrán részről ezen a téren nem tapasztalható ilyen mértékű aktivitás. Kijev egyelőre nem teljesítette az erre vonatkozó határidőt és tervet. Úgy vélekedett, hogy az ukránok nehézfegyvereiknek csupán 15-20 százalékát vonták ki.

A normandiai négyek – Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország – vezetőinek részvételével február 12-én a fehérorosz fővárosban, Minszkben megkötött megállapodás kulcseleme a nehézfegyverek kivonása a front menti ütközőövezetből.

 
Fotó: MTI / AP 

Ukrán katonai források szerint Petro Porosenko ukrán elnök állítólag csütörtökön a nap folyamán ad majd parancsot arra, hogy az ukrán hadsereg is kezdje meg a nehézfegyverek kivonását.

Donyeckben sem látják az ukrán csapatmozgásokat

A luhanszki és donyecki népköztársaság képviselői csütörtökön azzal a panasszal fordultak a minszki megállapodások szavatolóihoz, a “normandiai négyekhez”, valamint az EBESZ-hez, hogy Kijev nem teljesíti a ráháruló hasonló kötelezettséget.

Plotnyickij szerint Ukrajna tudatosan meghiúsítja a megállapodást. “Most azoknak, az államfőknek, akik (a Minszkben született) megállapodás garantálói, be kell avatkozniuk, és rá kell kényszeríteniük Ukrajnát, hogy teljesítse kötelezettségeit.”

Denisz Pusilin, a donyecki szakadárok parlamentjének alelnöke is arról beszélt, hogy a megállapodás ellenére Ukrajna még nem vonta ki erőit. “Mi visszavontuk a nehézfegyvereket, de ukrán oldalon nem tapasztalni ilyen mozgást. Miért nem történik ez meg, vajon (Kijev) harmadszor is visszakozik a (minszki megállapodások) teljesítésétől?” – tette fel a kérdést. Szólt arról is, hogy 400 nehézfegyvert vontak vissza eddig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik