Nagyvilág

Az interneten is szembeszállnak a nácikkal

Francois Hollande (Francois Hollande)
Francois Hollande (Francois Hollande)

Franciaországban véget akarnak vetni annak, hogy büntetlenül terjedhetnek a rasszista, antiszemita tartalmak.

Az internetes szolgáltatókat is felszólította Francois Hollande francia államfő arra, hogy küzdjenek a rasszizmus és antiszemitizmus ellen. A köztársasági elnök hétfőn este bejelentette: a kormány megerősíti a mindenhol terjedő gyűlölet elleni szankciós lehetőségeket, mindenekelőtt az interneten.

„Nincs olyan, hogy virtuális gyűlölet” – mondta Hollande, aki szerint a nagy szolgáltatóknak felelősséget kell vállalniuk. „Amikor egy videómegosztó portál antiszemita tirádákat terjeszt, amikor egy klikkeléssel a holokausztot büntetlenül tagadó oldalakba futunk, a közömbösség cinkostárssá tesz” – jelentette ki.

A francia elnök szerint a holokauszt után hetven évvel még mindig lepraként terjed az antiszemitizmus, az új szabályozás szerint a gyűlöletkeltő kijelentések ezentúl nem a sajtó-, hanem a büntetőtörvény hatálya alá fognak tartozni.

A belügyminisztérium szerint tavaly duplájára emelkedett az antiszemita cselekmények száma az előző évhez képest, a fizikai erőszak gyakorisága ennél is nagyobb mértékben nőtt. A január eleji párizsi terrortámadások óta a zsidó intézményeket, iskolákat a hadsereg védi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik