Nagyvilág

Habony Árpád sehol nincs az indiai kormányfőhöz képest

narendra modi öltönye (narendra modi, öltöny)
narendra modi öltönye (narendra modi, öltöny)

Narendra Modi olyan öltönyt csináltatott, amit a saját nevével csíkoztak. Kétszázmillió forintnyi rúpiáért ment el egy árverésen.

Az indiai kormánypárt választási vereségéért is felelős lehet Narendra Modi öltönye, ami mindössze egyszer volt rajta, de ellenfelei természetesen lecsaptak rá. Az indiai miniszterelnök méretre szabott tengerészkék öltönyébe – a zakóba és a nadrágba is – saját nevét hímeztette csíkozásként. Akkor vette fel, amikor Újdelhiben Barack Obama amerikai elnököt fogadta.

Az öltönyt csaknem ötmillió forintért készítették Modinak, a kormányfő kritikusai ezt urizálásnak, a valóságtól való elrugaszkodás jelének vélték. Akkora botrány lett belőle, hogy egyes elemzők szerint ez az oka annak is, hogy február elején egy helyhatósági választáson elvérzett a kormánypárt.

Modi végül megvált az öltönytől, egy jótékonysági árverésen 187 millió forintért kelt el, a boldog győztes egy gyémántkereskedő. A ruhadarab mellett csaknem ötszáz olyan tárgyat is elárvereztek, amit a miniszterelnök hivatalba lépése óta ajándékba kapott. A bevételt a Gangesz folyó tisztítására fordítják.

Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik