Nagyvilág

Preparált halottak vannak a berlini Embermúzeumban

emberkiállítás (emberkiállítás)
emberkiállítás (emberkiállítás)

Az érintett kerület megakadályozta volna a kiállítás megnyitását. A szervező szerint viszont sokkal jobban fog vigyázni testére az, aki megnézi a tárlatot.

Állandó kiállítás nyílt Berlinben preparált emberi holttestekből – tudósít az MTI. A tárlat a maga nemében világelső – 1200 négyzetméteren több mint kétszáz „kiállítási tárgy”, húsz komplett emberi test és szervek láthatóak.

A bőr nélküli holttesteket Günther von Hagens anatómus és preparátorművész saját úttörő technikájával, a plasztinációval tartósította. Ennek során az emberi szövetek folyadék- és zsírtartalmának eltávolítása után műanyaggal teszik időtállóvá a holttesteket. Először 1996-ban állította ki preparátumait, melyet egyszerre követett felháborodás és elismerés.

A berlini múzeum megnyitását az érintett kerület meg akarta akadályozni, kétszer is bírósághoz fordult, de mindkétszer vesztett.

 Az alkotó egyik “műve” előtt. Europress

Az ellenzők szerint a tárlat sérti a holtak méltóságát, a pártolók viszont azzal érvelnek, hogy a preparált emberek önszántukból ajánlották fel testüket. A kerületi polgármester szerint viszont nem tisztázott az sem, hogy a testdonorok „eddig sosem látott” beleegyező nyilatkozatai jogszerűek-e.

A kiállítás kurátora, a művész felesége azt mondta: a plasztináción átesett testek már inkább csontváznak tekinthetőek, melyek szintén felhasználhatóak egyebek mellett az oktatásban. Angelina Whalley elmondta: felmérést készítettek arról, hogy a látogatókra milyen hatást gyakorol a kiállítás és arra jutottak, hogy sokkal jobban vigyáznak a testükre. A kiállítás megtekintőinek kilenc százaléka felhagyott a dohányzással, 23 százalékuk többet sportol, 30 százalékuk pedig egészségesebben táplálkozik. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik