Nagyvilág

“Szükség van a párbeszédre Oroszországgal”

Stier Gábor, a Magyar Nemzet külpolitikai rovatvezetője interjút adott a Pravda.ru-nak.

Putyin látogatásáról, az Oroszország elleni szankciókról és az ukrán kapcsolatról kérdezte Stier Gábort a Pravda online verziója.

Az orosz hírportál szerint miután az európai vezetők már a Krím orosz megszállása után úgy határoztak, hogy nem fogadják kétoldalú találkozón Putyint, Orbán Viktor megsérti ezt a megállapodást. Stier Gábor válaszában elmondta: egyfelől már korábban is sor került ilyen találkozókra, hiszen az orosz elnök például nyáron Ausztriába látogatott; de egy ilyen tiltásnak egyébként sincs értelme: szükség van a párbeszédre Oroszországgal. Meg kell érteni, mit gondolnak, mit akarnak az oroszok; butaság izolálni egy országot, letiltani a vezetőjével való tárgyalást. Stier szerint Magyarország esetében – amely szerencsére jó viszonyban van Moszkvával – ráadásul nem csak párbeszédre, de a gazdasági kapcsolatok erősítésére is szükség van.

A külpolitikai rovatvezető hozzátette: Amerika irányából nagy a nyomás, sokan rossz szemmel nézik, hogy Magyarország normális viszonyt ápol az oroszokkal; de mi megpróbáljuk megértetni a kétkedőkkel, hogy a szankciókon alapuló politika értelmetlen.

A gázellátásra és az energetikai függőségre vonatkozó kérdésre Stier elmondta: Oroszországot sokan – elsősorban az amerikaiak – ki akarják ebrudalni a piacról; Magyarországnak azonban szüksége van az oroszoktól érkező gázra, méghozzá kedvező áron.

Az interjúban rákérdeztek arra is, hogy milyen célból járt a minap Orbán Viktor Ukrajnában. Stier Gábor elmondta: bár sokat nem tudunk a tárgyalásokról, az utazás célja vélhetően a bizalom erősítése lehetett – Porosenko tudtára kellett hozni, hogy nem vagyunk Ukrajna ellen. Szomszédos országról van szó, ahol ráadásul 150 ezer magyar él, akik közül sokakat behívnak katonai szolgálatra, így ezekről a kérdésekről mindenképp egyeztetni kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik