Nagyvilág

Sétálhatnak-e zsidó férfiak békésen Párizs utcáin?

zsido-ferfi-parizsban(960x640).jpg (zsidó, párizs, eiffel-torony, )
zsido-ferfi-parizsban(960x640).jpg (zsidó, párizs, eiffel-torony, )

A francia főváros minden negyedében megfordult tíz óra alatt egy kipát viselő férfi. Több mint nyolcszázszor inzultálták.

Emlékeznek még arra a videóra, amelyikben egy abszolút átlagos, egyáltalán nem kihívó, fekete nadrágba, és egy zárt felsőbe öltözött, sminkmentes lány grasszál New York utcáin, és számolja, hányan tesznek rá szexista megjegyzéseket? Hasonló ötlettel állt elő Zvika Klein, egy izraeli hírportál újságírója. Ő arra volt kíváncsi, vajon mi csapódik le az utcákon abból, hogy felmérések szerint a Franciaország társadalma a leginkább antiszemita Nyugat-Európában.

Klein kipát tett a fejére az Eiffel-toronynál, majd egy rejtett kamerát hordó társával együtt nekivágtak Párizs utcáinak. Februárban, összesen 10 órányi felvételt készítettek, s ezalatt 851 antiszemita megnyilvánulást rögzítettek. Találkoztak olyanokkal is, akik egyszerűen kiköptek, amikor elhaladtak a kipás férfi mellett.

A kritikusok nem győzik hangsúlyozni, hogy ezeket a „10 óra, 90 másodpercben” típusú videókat nagyon könnyű a vágások miatt manipulálni, s azt is megjegyzik, hogy Klein láthatóan olyan részeket vágott össze, amikor a szegényebb, muszlimok lakta környékeken járt – írja a BBC.

Tehát számítaniuk kell a hagyományos viseletben mutatkozó zsidóknak zaklatásra Párizsban? Nem mindenütt, ezt az izraeli riporter is elismer. Azt mondja, hogy bár a turisták körében is népszerű környékeken, mit az Eiffel-torony környéke, vagy a Champs Elysees is tapasztalt furcsa reakciókat, de semmi olyasmit, amit érdemes lett volna bevágni a sűrített videóba. De minél kijjebb merészkedtek a belvárosból, annál jobban erősödtek az antiszemita hangok.

Bár Kleint, és operatőrért tisztes távolból biztonsági őrök kísérték, a beavatkozásukra nem volt szükség, az inzultusok megmaradtak a verbalitás szintjén. Az újságíró elmondta azt is, hogy találkozott olyan emberekkel is, akik a védelmére kelták, vagy megállították néhány baráti szóra.

Marc Konczaty, a párizsi zsidó közösség vezetője azt mondja, ő egyáltalán nincs meglepve a végeredményen, illetve az antiszemitizmus erősödésén: „sok ember az utóbbi időben egyáltalán nem törődik azzal, hogy mit mond ki hangosan” – mondta és megerősítette Klein tapasztalatait: valóban a város keleti, és északi, muszlimok által lakott övezetiben a legrosszabb a helyzet. „Az ott élőknek viszont más környékeken kell nagyon hasonló problémákkal szembenézniük” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik