Nagyvilág

Feszült a helyzet Debalcevében

Debalceve (debalceve, ukrajna, )
Debalceve (debalceve, ukrajna, )

A sajtó szerint válságos a helyzet, a hadsereg szerint viszont továbbra is tudják tartani állásaikat az ukrán katonák. Kárpátaljai egységet is körbezártak a szakadárok.

Ellentmondó hírek érkeznek kedden a Donyeck megyei Debalcevében uralkodó helyzetről – írja az MTI. Ukrán újságírók beszámolói szerint az utcákon folynak a harcok, a szakadárok elfoglalták a vasútállomást és a rendőrkapitányságot, a kijevi hadműveleti parancsnokság viszont arról adott tájékoztatást, hogy a katonák tartják állásaikat a városban.

A TSZN ukrán televízió helyszíni tudósítója azt jelentette, hogy a szakadárok egyik egysége „Allah akbar” kiáltással rohamozta meg a rendőrkapitányság épületét. Az ukrán sajtó többször beszámolt korábban arról, hogy az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok soraiban nagy számban vannak csecsen zsoldosok, a Putyint támogató Ramzan Kadirov fegyveresei.

Egy másik ukrán újságíró azt közölte, hogy a Debalcevét védő katonák legfeljebb 12 órán át tudják tartani magukat, ha nem kapnak sürgős segítséget, mind odaveszhetnek.

Vjacseszlav Abroszkin, a Donyeck megyei belügyi részleg vezetője cáfolta, hogy a szakadárok megszállták volna a városi rendőrkapitányságot, a rendőröket ugyanis a korábban komolyan megrongálódott épületükből már máshová költöztették.

Debalceve fontos közlekedési csomópont, vasúton köti össze Donyecket és Luhanszkot, valamint az oroszországi Rosztov-na-Donut. Vasúton az oroszok jóval több utánpótlást szállíthatnak a szakadárok számára, mint eddig a Kamaz-teherautókonvojokkal.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI-nek elmondta: Debalcevénél egy kárpátaljai katonai egységet is körbevettek, ezért félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek az ukrajnai konfliktusnak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik