Nagyvilág

Tűzfészek az ukrajnai tűzszünetben

ukrán katonák debalcevében (katona, ukrajna, debalceve)
ukrán katonák debalcevében (katona, ukrajna, debalceve)

Debalcevében nyolcezer ukrán katonát kerítettek körbe a szeparatisták, a fegyvernyugvásról szóló megállapodás nem rendezte, hogy mi legyen a sorsuk. Bukhat az újabb tűzszünet is.

A szakadárok által Debalcevénél bekerített ukrán katonák sorsától függ a délkelet-ukrajnai tűzszünet – vélik a vezető orosz napilapok által megkérdezett szakértők.

A Komerszant azt írja: okot ad az aggodalomra, hogy a település, ahol mintegy nyolcezer ukrán katonát kerítettek körbe a szeparatisták, a donyecki repülőtérhez hasonló sorsra juthat, ami végül az előző tűzszüneti megállapodás kudarcához vezetett. A repülőtérért tavaly május végétől súlyos harcok folytak, az ukrán katonai vezetés január 22-én ismerte el, hogy elvesztette az ellenőrzést a stratégiai fontosságú létesítmény felett.

Alekszej Makarkin elemző a Novije Izvesztyijának azt mondta: ha a következő pár napban hallgatnak is a fegyverek a Donyeck-medencében, bármely pillanatban robbanás következhet be. „A legaktuálisabb politikai kérdés természetesen a debalcevei katlan” – mondta Makarkin, hozzátéve, hogy a minszki megállapodásból egyáltalán nem derül ki, mi lesz a gyűrűbe fogott ukrán katonák sorsa.

Viktor Murahovszkij katonai szakértő a Vedomosztyinak nyilatkozva szintén Debalcevét nevezte a legforróbb pontnak. A gyűrűbe fogott ukrán katonákat véleménye szerint a nemzetközi megfigyelők és szervezetek segítségével láthatja el majd Kijev, az Artemivszk és Debalceve közti utat viszont lezáhatták és aláaknázhatták, a kitérő utakat pedig páncélosokkal lőhetik, melyek visszavonásáról nincs szó a megállapodásokban.

Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik