Nagyvilág

Semjén elítélte az aradi szoborrongálást

Aradi szobor (aradi vértanúk, szoborrongálás, )
Aradi szobor (aradi vértanúk, szoborrongálás, )

A miniszterelnök-helyettes a kormány nevében primitív és barbár cselekedettenek semmivel sem mentegethető provokációnak minősítette az aradi vértanúk szobrának meggyalázását.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes közleményében azt írta: Magyarország kormánya elvárja, hogy a román rendőrség minél előbb kerítse kézre a bűnösöket.

Szintén felháborodását fejezte ki az aradi Szabadság-szobor meggyalázása miatt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Az államtitkár az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Aradon fényes nappal ismeretlen tettesek meggyalázták a Megbékélési parkban lévő, a 13 aradi vértanúnak emléket állító Szabadság-szobrot. Felháborítónak tartják, hogy a erre a szélsőséges cselekedetre sor kerülhetett. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának közeledtével nem kerül sor más hasonló, a magyar-román viszonyt elmérgesíteni igyekvő szélsőséges, etnikai indíttatású cselekedetre.

 
Fotó: MTI / Irházi János 

Bognár Levente, Arad alpolgármestere hétfőn az MTI-nek azt mondta: a térfigyelő kamerák felvétele szerint szombat délelőtt 11 óra 15 perckor érkezett három álarcos ember a szoborhoz, és mindössze 45 másodperc alatt piros, sárga és kék színű festékszóróval befújta a vértanú tábornokok bronzplakettjeit, valamint magyargyalázó szöveget írt a talapzatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik