Nagyvilág

Befuccsolhat a verespataki aranybánya terve

verespatak (verespatak)
verespatak (verespatak)

Kényszerszabadságra küldte dolgozóit a beruházó, a román kormány nem ad engedélyt a környezetkárosító kitermelésre.

A Verespatakon aranybánya nyitását tervező Rosia Montana Gold Corporation kényszerszabadságra küldte mintegy hetven dolgozóját – jelentette be hétfőn a vállalat. A cégnek jelenleg még száz dolgozója van.

A kényszerszabadságolással nehéz helyzetbe került vállalatok élhetnek Romániában, ilyenkor a vállalat az alapbér 75 százalékát biztosítja dolgozói számára. Az intézkedést azzal indokolta a cég, hogy bizonytalanná vált a kitermelési engedély megszerzése. Tavaly ebből az okból már 80 százalékos leépítést hajtottak végre, 481 alkalmazottból 371-et küldtek el.

A Rosia Montana Gold Corporation kanadai anyavállalata január közepén azzal fordult a román hatóságokhoz, hogy folytassák a felfüggesztett tárgyalásokat és azt is kilátásba helyezték, hogy kártérítést követelnek a román államtól.

A cég tizenöt éve próbálja megszerezni a Verespatakon és környékén lévő mintegy 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelési engedélyét. A próbálkozások eddig sikertelenek voltak, tavaly júniusban a román parlament elutasította a beruházást elősegítő törvénytervezetet, azóta a kérdés nem került napirendre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik