Nagyvilág

8 év börtön a 39 életet követelő balesetért

hajószerencsétlenség hongkongban (hongkong, hajószerencsétlenség)
hajószerencsétlenség hongkongban (hongkong, hajószerencsétlenség)

Gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában bűnösnek találta és börtönbüntetésre ítélte egy bíróság hétfőn azt a hajókapitányt, akit felelősnek tartanak az utóbbi évtizedek legsúlyosabb hongkongi tengeri balesetéért.

 2012. október elsején, Kína nemzeti ünnepén a Hong Kong Electric vállalat a szokásos Victoria-öbölbeli tűzijáték megtekintésére vitte munkatársait és azok családtagjait saját tulajdonában lévő hajóján. Az esti órákban, amikor egy komphajóval összeütközött, több mint száz ember zuhant a vízbe. A Lamma IV nevű hajó rendkívül gyorsan elsüllyedt, míg a Sea Smooth nevű komp folytatta útját utasaival. A balesetben 39 ember, köztük nyolc gyerek vesztette életét.

Az ügyben eljáró bíróság hatvannapos tárgyalás után Laj Szaj-minget, a Sea Smooth kapitányát találta a fő felelősnek a balesetért, 8 év börtönbüntetésre ítélték. Csou Cse-vajra, a Lamma IV kapitányára mindössze kilenc hónapos börtönbüntetést szabtak ki veszélyeztetés vétsége miatt – jelentette a South China Morning Post című hongkongi lap.

A két kapitányt 39 rendbeli, gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg. Mindketten óvadék fejében, szabadlábon védekezhettek. Korábbi jelentések arról számoltak be, hogy egyik vízi jármű sem volt megfelelően kivilágítva, a vállalati hajón pedig kevés volt a mentőmellény és a mentőcsónak. Sajtóhírek szerint több mint negyven év óta ez volt a legsúlyosabb vízi baleset Hongkongban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik