Nagyvilág

A Jobbikról, mint oroszbérencről ír az Economist

A lap összeszedte, kik vannak Moszkva zsebében az európai pártok közül.

A Jobbik hithű oroszpárti és 2013-ban Vona Gábor úgy írta le az országot, mint ami az európai örökség őrangyala, szemben az áruló Európai Unióval. Ezt írja a világ egyik leghíresebb hetilapja, az Economist a magyar szélsőjobboldali pártról.

Külön kiemelik Kovács Béla ügyét is és a Fidesz pálfordulását. Szerintük Orbán egykor harcos antikommunista volt, mostanra pedig odáig jutott, hogy illiberális állam létrehozásáról beszél Európában.

A cikk megemlíti még a görög Szirizát is, ami az újabb európai pártok közül nagyon oroszbarát. A külügyminiszterük első hivatalos útja például Moszkvába vezetett.

Ugyanígy a spanyol baloldali Podemos is, ami a Sziriza mintájára jött létre. Ők azzal vádolták meg a Nyugatot, hogy kettős mércével méri Oroszországot.

Szóba kerül még a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front is, aminek a vezetője, Marine Le Pen egy oroszokhoz kötődő banktól vett fel hitelt a párt számára. Az UKIP, a brit függetlenségi párt vezetője, Nigel Farage pedig, amikor megkérdezték tőle, melyik vezetőt tiszteli a legjobban a világon, Putyint hozta fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik