Nagyvilág

Minszki megállapodás: A lázadók ünnepelnek, a lakosok kételkednek

A szakadárok vezetői győzelmi hangulatú kijelentésekkel, a háború sújtotta kelet-ukrajnai térségek lakosai viszont kételkedve fogadták a kicsikart megállapodást.

Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok vezetői üdvözölték a megállapodást, és úgy ítélték meg, hogy az utat nyit “a békés megoldás előtt”.

Nem tehetjük meg, hogy nem adjuk meg ezt az esélyt Ukrajnának” – mondta Ihor Plotnickij, az önhatalmúlag kikiáltott “Luhanszki Népköztársaság” vezetője. “A népünk szeretné, ha esélyt kapna az Ukrajnával való viszony megváltoztatására, és arra, hogy Ukrajna civilizált módon változzon, s ne gyilkolja tovább a saját népét” – tette hozzá.

A Donyec-medence népének köszönhetően Ukrajna meg fog változni. Bármi történjék is, miénk lesz a győzelem” – tette hozzá Plotnickij.

A szakadárok erősségében, Donyeckben azonban, ahol egész éjjel dörögtek a fegyverek, a lakosok kevésbé bizakodóak.
Remélem, hogy valódi tűzszünet lesz. Három hete nem lépek ki a házból, annyira félek. Azután mentem el, hogy olvastam az interneten, aláírták a megállapodást” – mesélte a 30 éves Elena Ivasova, aki egy bombázások sújtotta városrészben lakik.

“Egyáltalán nem hiszek benne” – mondta a 62 éves Ljubov Mihajlovna, akinek a lakása a múlt héten vált használhatatlanná egy támadás következtében.”Valahányszor aláírnak egy megállapodást, egy dolgot mondtak és mást tettek… Már nem bízom senkiben” – jelentette ki az asszony.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik