Nagyvilág

Tízéves kislányt is megerőszakoltak a szudáni katonák

tabit, szudán (tabit, szudán)
tabit, szudán (tabit, szudán)

Tömeges nemi erőszakot követtek el Darfúrban az áldozatok családjának szeme láttára.

Az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát is kimerítheti az afrikai ország hadseregének tette. A szudáni katonák legkevesebb 221 nőt és lányt erőszakoltak meg Darfúr tartomány egyik falujában – írta jelentésében a Human Rights Watch emberi jogi szervezet.

A tömeges erőszak a tartomány északi részén fekvő Tabitban történt. A jogvédő csoport szemtanúkra hivatkozva készítette el vádiratát. A megbecstelenített lányok közt akadt tízéves is. Több asszonyt és lányt családtagjaik szeme láttára, többször is megerőszakoltak.

Több áldozat és tanú azt vallotta, hogy a szudáni kormány tisztviselői börtönnel és halállal fenyegették meg azokat, akik beszélni mernek a történtekről.

A szudáni hadsereg szóvivője alaptalannak nevezte a vádakat, azt mondta: ez csak nyomásgyakorlási kísérlet arra, hogy az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erői Darfúrban maradhassanak. A jogvédők ezzel szemben azonnali bejutási lehetőséget követelnek a faluba, ahová a katonák nem engedik be őket, hogy a helyszínen vizsgálódhassanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik