Nagyvilág

Országos hadiállapot jöhet Ukrajnában

szeparatisták debalcevében (ukrajna, szeparatisták, debalceve)
szeparatisták debalcevében (ukrajna, szeparatisták, debalceve)

Mielőtt Oroszország kioktat másokat, nézzenek magukra – mondta az ukrán elnök.

Készen áll a vezetés arra, hogy hadiállapotot vezessen be Ukrajna egész területén, ha tovább romlik a helyzet a keleti országrészben – közölte Petro Porosenko ukrán elnök szerdán, a kormány ülésén. „Semmilyen esetben sem fogok késlekedni ezzel a döntéssel, ha az agresszor felelőtlen tettei a konfliktus további komoly eszkalálódásához vezetnek” – mondta az államfő.

A hadiállapotot idegen hatalom fegyveres támadásának közvetlen veszélyekor hirdetik ki, országonként változó, hogy milyen rendelkezésekkel jár. Járhat a határok lezárásával, beutazási tilalommal, de a szabad mozgást, és más szabadságjogokat is korlátozza a háborús helyzetre való tekintettel.

Porosenko elmondta: Ukrajna egységes marad, mert ezt akarja az ukrán állampolgárok túlnyomó többsége. Ironikusnak nevezte, hogy Putyin úgy akarja rájuk kényszeríteni a föderalizációt, hogy Oroszországban erősen központosított a hatalom, a föderalizáció csak papíron létezik. „Kész vagyok a területi közösségeknek jogokat biztosító bármilyen mechanizmust átvenni, de mielőtt mást kioktatnak, nézzenek magukra” – jegyezte meg az ukrán elnök.

Eközben az Egyesült Államok európai parancsnoka közölte: „eléggé biztosra vehető”, hogy orosz csapatok közvetlenül beavatkoznak Kelet-Ukrajnában a harcokba. Erre utal a hadfelszerelés típusa és a lőszermennyiség. „Aggódom amiatt, hogy ha sikert érnek el Debalcevében, Mariupol felé fordulnak” – mondta Ben Hodges altábornagy, hozzátéve, hogy tudomása szerint Oroszország tíz zászlóaljnyi katonát állomásoztat Ukrajna keleti határánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik