Nagyvilág

Orosz-ukrán tárgyalás kezdődött Minszkben

minszki tárgyalás (minszki tárgyalás)
minszki tárgyalás (minszki tárgyalás)

Putyin és Porosenko a német kancellár és a francia államfő jelenlétében egyeztet az ukrán válságról.

Csúcstalálkozó zajlik a fehérorosz fővárosban, ahová budapesti idő szerint öt óra után megérkezett mind a négy résztvevő: Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, valamint Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán kormányfő. A találkozót a nyugat-európai vezetők kezdeményezték.

A jelenlévők a következő órákban az ukrán válság politikai rendezéséről fognak tárgyalni. Merkel és Hollande rövid háromoldalú egyeztetést folytat Porosenkoval, majd csatlakozik hozzájuk Putyin is, aki utolsóként érkezett meg közülük Minszkbe délután öt óra körül.

A találkozó előtt Porosenko elmondta: ha nem születik a szerda esti tárgyaláson megállapodás és nem sikerül csökkenteni a feszültséget, a konfliktus kezelhetetlenné fog válni.

A donyecki és luhanszki szakadár “népköztársaságok” vezetői szintén Minszkbe utaztak. A csúcstalálkozón nem vesznek részt, de elmondásuk szerint azért tartózkodnak a fehérorosz fővárosban, hogy ha tűzszüneti megállapodás születik, azt azonnal alá tudják írni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik